20'
προετοιμασία
30'
αναμονή
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού, αρχικά βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με τον χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα) και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε.
- Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά.
- Προσθέτουμε και τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
- Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε τον χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων.
- Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
- Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
- Σερβίρουμε, την πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού, αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.