ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι με πατάτες στην κατσαρόλαΧταπόδι με πατάτες στην κατσαρόλα
20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χταπόδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές και ψητό χταπόδι αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο.
  7. Αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  8. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες.
  9. Τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

«Φάβα»

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα.
  2. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  5. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  6. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  7. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  8. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε τη ριγανάτη «φάβα» από κόκκινες φακές με ψητό χταπόδι.

Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών