Την συνταγή αυτή μας μαγείρεψε στο σπίτι της κοντά στον Άνω Βόλο η κ. Σούλα Μπουγλού. Μάλιστα, μας τους σέρβιρε με ημίγλυκο ροζέ κρασί, που έδωσε στους γίγαντες μια πιο γιορτινή αίσθηση.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες με 1½-2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι γίγαντες μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός τους μην τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά.
- Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί. Κρατάμε χώρια το νερό τους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε τα πράσα με τα καρότα στις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Τα μεταφέρουμε στη γάστρα με τα φασόλια.
- Σε ένα φλιτζάνι ρίχνουμε νερό από το βράσιμο των φασολιών, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τον πελτέ στη γάστρα με τα φασόλια μαζί με το ελαιόλαδο, το καρότο και αλατοπίπερο.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα (αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά, ρίχνουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα φασόλια.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα υλικά.