ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαύρος πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρηΓαύρος πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη
40' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά.
  2. Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15 - 20 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  6. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου.
  7. Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10 - 12 λεπτά, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.
  8. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και, ιδανικά, με πατάτες τηγανητές.

Στο ποτήρι μας ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, ακόμα και ένα ερυθρό Ξινόμαυρο που έχουμε φροντίσει να φτάσει τους 16° C.

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών