ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανητά καλαμαράκια με σκορδαλιά αμπελόφυλλου και μαϊντανού
15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό των καλαμαριών, τον οποίο στη συνέχεια κόβουμε σε 2 - 3 ροδέλες.
  2. Τα βάζουμε (πλοκάμια και ροδέλες) σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  3. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καλαμαράκια (ροδέλες και πλοκάμια).
  4. Σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ξανά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να ροδίσουν.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε μερικές φορές γρήγορα, πάντα σε δυνατή φωτιά, για περίπου 3 λεπτά και αποσύρουμε.
  6. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι ή με κάποιο λαχανικό στον ατμό.

Μυστικά

Συμβουλή: Αν δεν μας αρέσουν οι ελιές, τις αντικαθιστούμε με 2 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη.

Στο ποτήρι: Τα τηγανητά καλαμαράκια θέλουν ένα κρασάκι να ισορροπήσει τη λιπαρότητα του τηγανιού. Μια Ρετσίνα νέας εποχής ή μια τραγανή με οξύτητα Σαντορίνη.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών