20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για το πρασοσέλινο αυγολέμονο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα πράσα μαζί με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για περίπου 10 λεπτά.
- Τα σουρώνουμε (κρατάμε το υγρό) και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με τη σελινόριζα, τα καρότα, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε το ζωμό κότας, 250 ml aπό το υγρό που κρατήσαμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλερι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Για το αυγολέμονο
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το αλεύρι για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε άλλα 250 ml από το υγρό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και τους προσθέτουμε στην αλευρόσαλτσα.
- Ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, σείοντάς την απαλά για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.