Τα ελληνικά ζυμαρικά (χυλοπίτες, φλομάρια, κριθαράκι) αποθεώνονται το καλοκαίρι, μαγειρεμένα μέσα σε σάλτσες φρέσκιας ντομάτας.
10'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
5'
αναμονή
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σκέτο γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα και βασιλικό, αρχικά, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε µια κατσαρόλα, µε βαρύ πάτο, ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το µισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουµε το κρεµµύδι για 7 - 8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Ρίχνουµε το σκόρδο, το φέρνουµε 1 - 2 βόλτες.
- Προσθέτουµε τη ντοµάτα και τη ζάχαρη.
- Ανεβάζουµε την ένταση της φωτιάς και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά.
- Ρίχνουµε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε καλά.
- Μεταφέρουµε το µείγµα σε µια γάστρα (όχι πολύ µεγάλη) ή σε ένα πυρίµαχο ή πήλινο σκεύος.
- Προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυµάρι, το βασιλικό ή το δυόσµο.
- Σκεπάζουµε µε το καπάκι ή µε αλουµινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουµε για 15 λεπτά.
- Ανοίγουµε το καπάκι ή αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο και προσθέτουµε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα. Ανακατεύουµε και ψήνουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά. Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
- Αφήνουµε το φαγητό σε µισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά. και σερβίρουµε, αφού αφαιρέσουµε τα κλωνάρια θυµαριού.
- Αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμαριού.
- Σερβίρουμε, το σκέτο γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα, βασιλικό και συνοδεύουµε µε πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια.
Μυστικά
Μπορούµε να φτιάξουµε το γιουβέτσι και µε άλλα µικρόσχηµα ζυµαρικά ή χυλοπίτες, προσθαφαιρώντας υγρά και ρυθµίζοντας το χρόνο ψησίµατος, ανάλογα µε το πόσο θέλει κάθε ζυµαρικό για να γίνει.
Ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.