«Η γιαγιά μου, που ήρθε από την Κούταλη (νησί της Προποντίδας), ήταν η καλύτερη μαγείρισσα του νησιού. Μαγείρευε σε γάμους, σε βαφτίσια και ήταν και η υπεύθυνη για το συσσίτιο. Μεγάλο το παράπονο του πατέρα μου που έμενε σχεδόν νηστικός, γιατί πάντα του έδινε μισή μερίδα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι τον ευνοεί», αφηγείται η χαμογελαστή λογίστρια Θεοδοσία Καλημανά μαγειρεύοντας τις μυρωδάτες σουπιές.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 5Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις σουπιές φρικασέ, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τα μαρούλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και το σερβίρουμε χλιαρό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.