ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές γιαχνί με άγρια χόρταΣουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

«Η γιαγιά μου, που ήρθε από την Κούταλη (νησί της Προποντίδας), ήταν η καλύτερη μαγείρισσα του νησιού. Μαγείρευε σε γάμους, σε βαφτίσια και ήταν και η υπεύθυνη για το συσσίτιο. Μεγάλο το παράπονο του πατέρα μου που έμενε σχεδόν νηστικός, γιατί πάντα του έδινε μισή μερίδα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι τον ευνοεί», αφηγείται η χαμογελαστή λογίστρια Θεοδοσία Καλημανά μαγειρεύοντας τις μυρωδάτες σουπιές.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις σουπιές φρικασέ, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Ρίχνουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  4. Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό και αλατοπίπερο.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι σουπιές.
  6. Προσθέτουμε τα μαρούλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  7. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  8. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  9. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.
  10. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και το σερβίρουμε χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών