20'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
Πατάτες
- Για να φτιάξουμε fish & chips, αρχικά κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, σε πάχος, όμως, όχι μεγαλύτερο από 1 εκ.
- Κάθε μία πατάτα που κόβουμε τη βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και όταν έρθει η ώρα να τις τηγανίσουμε, τις σουρώνουμε.
- Σε μία φριτέζα ή σε μία βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά (δεν πρέπει να κάψει - αν έχει θερμόμετρο η φριτέζα ή αν έχουμε θερμόμετρο ειδικό για μαγειρική το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 130° C, δηλαδή δεν πρέπει να έχει κάψει πολύ).
- Τηγανίζουμε τις πατάτες στο λάδι σε δύο δόσεις για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
- Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να φτάσει στους 180° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι - είναι έτοιμο όταν το αλεύρι τσιτσιρίσει).
- Τότε, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στη φριτέζα και τις τηγανίζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τις πατάτες από το τηγάνι και τις ακουμπάμε στο ταψί που έχουμε στρώσει εν τω μεταξύ με χαρτί κουζίνας.
Ψάρι
- Βάζουμε 70 γ. αλεύρι σε ένα πιάτο και τα υπόλοιπα 230 γρ. σε ένα βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε, στο μπολ, το αλάτι και την μπίρα και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να σχηματιστεί ένα ρευστό κουρκούτι.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού.
- Τα αλευρώνουμε ελαφρώς στο αλεύρι που έχουμε στο πιάτο και, στη συνέχεια, τα βουτάμε στο κουρκούτι, φροντίζοντας ώστε μόλις να καλυφθούν.
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (στους 180° C) για 3 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα 1 - 2 φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε τα φιλέτα ψαριού από τη φριτέζα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε, τα φιλέτα ψαριού με τις πατάτες. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.