ΜΑΓΑΖΙΑ

Ροδοζάχαρη στην Άνδρο

Μια αγκαλιά προϊόντα από το όμορφο νησί αλλά και όλη τη χώρα στο παντοπωλείο της Αντωνίας Περτέση στη Χώρα.

02.09.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Εξαρχόπουλος
Ροδοζάχαρη στην Άνδρο

Μια αγκαλιά προϊόντα από το όμορφο νησί αλλά και όλη τη χώρα στο παντοπωλείο της Αντωνίας Περτέση στη Χώρα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Η ροδοζάχαρη είναι το αγαπημένο γλυκό της Αντωνίας Περτέση. Γι’ αυτό και επέλεξε αυτό το όνομα για να βαφτίσει το παντοπωλείο της στην κεντρική αγορά της Χώρας της Άνδρου. Η οικογένεια της Αντωνίας, βέροι Ανδριώτες, ασχολούνταν πάντα με την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση τροφίμων. Μεταξύ άλλων, οι παππούδες και οι γονείς της είχαν λιοτρίβι, φούρνο, μπακάλικο και ταβέρνα. «Μεγάλωσα στο μπακάλικο του παππού κι ενηλικιώθηκα στην ταβέρνα μας. Οι μνήμες μου είναι γεμάτες μυρωδιές και γεύσεις», λέει η ίδια.

Τι ψωνίζουμε: Εδώ θα βρείτε την ντόπια γκαζόζα από τη Ζαν με νερό από την πηγή Φυρρόη, τα ζυμαρικά της Melco, την πάστα πράσινης ελιάς από το Seacrets of Greece και το μαλαχτό τυράκι της Άνδρου. Επίσης τις ξυδάτες αμπελοκορφές της Μαριάννας από τον Οίκο Καζάκη και το γλυκό σύκο από τα Στεδανά της Μυτιλήνης, πρώτης τάξης μέλι Ανδριώτικο, αλλά και κρητικό και Βυτίνας, χειροποίητους χαλβάδες και ταχίνι του Ελευθερίου, τραγανά παξιμάδια Λήμνου, ξίδι από τον Βαϊμάκη και ξίδι Balsamon 12ετές του Παπαδημητρίου, παστέλι ανδριώτικο που φτιάχνει η γιαγιά της Αντωνίας με μέλι και καρύδια, μαρμελάδες του Παπαγιαννίδη και ριζότο από τις Γουμένισσες. Ακόμα θα βρείτε την πολύ καλή σάλτσα ντομάτας από τον συνεταιρισμό γυναικών της Άρνισσας, λουκούμια και χαλβαδόπιτες του Λειβαδάρα, λεμονάδα από την Ήδιστον και παξιμάδια Κρήτης του Μανούσου. Στο ψυγείο λίγα αλλά καλά τυριά κι αλλαντικά, όπως τα ανδριώτικα μαλαχτή, βολάκι και πετρωτό, αλλά και τυράκι Τηνιακό, καπνιστό μετσοβόνε, μελίτυρο, γραβιέρα Ρεθύμνου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα και φέτα ηπειρώτικη από τον Κάραλη, αλλαντικά Sary και σαλάμι Λευκάδας του Μαλακάση.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών