ΜΑΓΑΖΙΑ

Το Δίκταμο

Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας σε ένα μπακάλικο στο Βύρωνα.

27.07.2011| Updated: 25.06.2021
Το Δίκταμο

Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας σε ένα μπακάλικο στο Βύρωνα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί Το 1999, οπότε άνοιξε το «Δίκταμο», ο Γιώργος ήταν μόλις 20 χρόνων και η αδελφή του η Καλλιόπη 22. Τότε, στο Βύρωνα τα καταστήματα με ποιοτικά τρόφιμα ήταν ελάχιστα και η κυριαρχία των σούπερ μάρκετ απόλυτη. Παρά το αποθαρρυντικό κλίμα, ο πατέρας τους οραματίστηκε τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα «επιβίωναν» γεύσεις παραδοσιακές. Τα παιδιά του αγκάλιασαν αυτό το όραμα και το έκαναν δικό τους. Σήμερα μετά από 12 χρόνια παρουσίας στο χώρο, ο Γιάννης είναι από τους νεότερους, εμπείρους εμπόρους τροφίμων και αυτή η γνώση μεταφράζεται σε καλά, γευστικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και φυσικά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Κρήτη.

Τι ψωνίζουμε «Εμπιστεύομαι τους μικρούς παραγωγούς γιατί σήμερα μόνον αυτοί μπορούν να φτιάξουν ποιοτικά προϊόντα», μου είπε ο Γιάννης, δείχνοντας μου, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη ποικιλία κρητικών παξιμαδιών: αυτά για ντάκο του Βαρδάκη είναι πολύ νόστιμα, όπως διαπίστωσα αργότερα, όπως και τα πολύσπορα κριτσίνια του Γλυμιδάκη. Ψωμί υπάρχει μόνο βιολογικό από την εταιρία «Βιοάρτος». Μέτρησα επτά διαφορετικά είδη ελιών, με ξεχωριστές αυτές τις μικρές που τις λένε πασατέμπο. Από τυριά δοκίμασα την πικάντικη φέτα Κεφαληνίας, το κατσικίσιο πετρωτό από τη Χαλκιδική και μια μακράς ωρίμασης κρητική γραβιέρα. Ώριμη, μεστή στη γεύση και όχι τόσο λιπαρή η πάριζα του Σαρήμπογια και νοστιμότατη η βραστή και η καπνιστή γαλοπούλα του. Επίσης, υπάρχει αξιοπρόσεχτη ποικιλία σε αλίπαστα που άκουσα πελάτες να τα εγκωμιάζουν: καπνιστή σαρδέλα, τσιροσαλάτα, σκουμπρί φιλέτο, γαύρος μαρινάτος, όλα από τον Μαυρίδη. Υπάρχουν επίσης πέστροφες από τον Ορχομενό και σολομός από το εξωτερικό. Έξυπνο είναι το σύστημα για τα χύμα όσπρια, με τις αεροστεγείς πλαστικές θήκες με ροοστάτη που, όταν ανοίγει, βάζεις στο σακουλάκι την ποσότητα του θέλεις και τον κλείνεις πάλι. Στα ράφια με τα ζυμαρικά έχει προϊόντα του Αντωνόπουλου, της «Κρητικής Γης» και τον ξινόχονδρο του Τζουρμπάκη.

Μαζί με αυτά μαρμελάδες της Γεωδή, ταχίνι, εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι από το Αμάρι. Το παγωτό που φέρνουν τώρα το καλοκαίρι είναι φτιαγμένο με πραγματικό χυμό φρούτων και αγνά υλικά. Την επόμενη φορά, εννοείται ότι θα ξαναπάρω τσικουδιά και χύμα κρασί και θα δοκιμάσω τα σαλιγκάρια από την Κρήτη. Όλα τα έχει ο μπαξες! Αρκεί να είναι καλοφτιαγμένα και να μην τα βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ…

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών