ΜΑΓΑΖΙΑ

Bio Μελισσάνθη

Τρία κερδοφόρα εν µέσω κρίσης καταστήµατα µε βιολογικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιµές.

09.09.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Bio Μελισσάνθη

Τρία κερδοφόρα εν µέσω κρίσης καταστήµατα µε βιολογικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιµές.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε το Bio Μελισσάνθη, ένα βιολογικό παντοπωλείο στην πυκνοκατοικηµένη Κυψέλη. Η επιτυχία του εμψύχωσε την ιδιοκτήτρια, ψυχολόγο ∆ήµητρα Μαγκλάρα, και σε συνεργασία µε την καθηγήτρια µέσης εκπαίδευσης Κατερίνα Μεϊδάνη και τον δηµοσιογράφο Γιώργο Παπακώστα, άνοιξαν στις αρχές του 2011 ένα ακόµη κατάστηµα στο Γέρακα και τον Ιούλιο του 2012 άλλο ένα στο Κολωνάκι. «Και τα τρία καταστήµατα εν µέσω κρίσης ευηµερούν», µε διαβεβαιώνει η ∆ήµητρα, «πρώτον, γιατί γνωρίζουµε καλά το αντικείµενο και, δεύτερον, διότι έχουµε χτίσει προσωπικές σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους παραγωγούς και τους πελάτες. Επιπλέον, προµηθευόµαστε τα προϊόντα µας απευθείας από τους παραγωγούς». Η παράκαµψη µεσαζόντων γλυκαίνει κάπως τις συνήθως «τσιµπηµένες» τιµές των βιολογικών τροφίµων. Παράλληλα, στρέφονται και προς τα χύµα, πιο οικονοµικά προϊόντα – διασφαλισµένα πάντα µε τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Τι ψωνίζουμε: Στην εποχή τους θα βρούµε ολόφρεσκα µπρόκολα και καρότα από το Μαραθώνα, κυδώνια αφράτα από το Πήλιο, αρωµατικές µπανάνες από την Κρήτη και πολλά άλλα. «Ελιές και ελαιόλαδο έχουµε από έναν µόνο παραγωγό, από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη, που έχουν βραβευθεί µε 5 Taste Awards». Και τα µέλια τους είναι διαλεγµένα, από µικρούς παραγωγούς: από το Κτήµα Φούγκα και από το Μελισσεύς. «Είναι πολύ σηµαντικό να σου πει ο παραγωγός “δεν έχω”. Τα καλά πράγµατα κάποια στιγµή τελειώνουν. ∆εν σου φαίνεται παράξενο όταν µια χρονιά µε πολλές βροχές µπορείς και βρίσκεις απεριόριστα µέλι ελάτης;*»

Η ∆ήµητρα µου συστήνει το ταχίνι Βεροίας ολικής άλεσης του Κανδύλα, εξίσου καλό και γευστικό µε της BioFresko. Εδώ θα βρούµε µεγάλη ποικιλία από τα τραγανά παξιµάδια Ντουρουντούς, αρκετά προϊόντα δίχως γλουτένη, εξαιρετικής «συµπεριφοράς» άλευρα από την Trinity Farm στα Φάρσαλα, ευωδιαστά βότανα Κεφαλονιάς, Σάµου και Θεσπρωτίας και την έκτακτη, µικρής παραγωγής, κορινθιακή σταφίδα του Μανιά. Στα ψυγεία υπάρχουν κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι από το Πήλιο, φρέσκα ελληνικά ζυµαρικά Alfresco, τα γευστικότατα κοτόπουλα BioGreco, µοσχαρίσιο και χοιρινό κατεψυγµένο κρέας από τον Όλυµπο της BioGourmet. Τελευταία άφιξη τα περιποιηµένα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο Φύσις.

*Σημείωση: Για να παραχθεί το μέλι ελάτης, οι μέλισσες τρυγάνε το μελίτωμα, ουσία που εκκρίνει πάνω στους κορμούς των δέντρων ένα άλλο έντομο, η αφίδα. Οι έντονες βροχοπτώσεις καταστρέφουν τα μελιτώματα και μειώνουν τους πληθυσμούς της αφίδας.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών