ΜΑΓΑΖΙΑ

Νιόκο

Το κριθαράκι στην λευκαδίτικη διάλεκτο.

23.07.2015| Updated: 25.06.2021
Νιόκο

Το κριθαράκι στην λευκαδίτικη διάλεκτο.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στο κεντρικό πεζόδρομο στη χώρα της Λευκάδας, πενήντα μέτρα από την παραλία, βρίσκεται το μοναδικό μαγαζί στο νησί που παράγει και πουλάει τα δικά του ζυμαρικά. Το «νιόκο» μετράει μόλις έναμιση χρόνο λειτουργίας και η ιδέα ανήκει στη Σοφία Σταύρακα και στον Βασίλη Ηλιόπουλο, εικοσιοκτώ και εικοσιεννιά χρονών αντίστοιχα. Δυο νέοι επιχειρηματίες που ήταν ήδη στον τομέα της μεταποίησης με την Σοφία να διευθύνει συνολικά τέσσερις οικογενειακές επιχειρήσεις ειδών ζαχαροπλαστικής στην Λευκάδα και τον Βασίλη να δραστηριοποιείται στον τομέα των χειροποίητων ζυμαρικών σε μια επίσης οικογενειακή επιχείρηση στο Αγρίνιο. Η τεχνογνωσία υπήρχε όπως και η υποδομή. Αυτό που έκαναν οι δυο νέοι ήταν να βάλουν την διάθεση για καινοτομία, να οργανώσουν την παραγωγή και να εισάγουν νέες γεύσεις στα ζυμαρικά. Ούτε η ονομασία του καταστήματος είναι τυχαία καθώς η λέξη «νιόκο» σημαίνει κριθαράκι στην τοπική διάλεκτο και επιλέχθηκε ακριβώς για να τονίζει την εντοπιότητα των ζυμαρικών. Οταν βρέθηκε ένα «δυνατό» σημείο πώλησης και κάποια ακόμα αξιόπιστα προιόντα- κυρίως από την γειτονική Αιτωλοακαρνανία -ώστε να συμπλήρωνεται μια μικρή αλλά άκρως γευστική ποικιλία εκλεκτών ειδών διατροφής, το κατάστημα ήταν έτοιμο.

Τι ψωνίζουμε: Χωρίς αμφιβολία τα ζυμαρικά είναι η μεγάλη ατραξιόν του «νιόκο» έτσι όπως γεμίζουν τα ράφια με πολλά διαφορετικά χρώματα. Δοκιμάσαμε τα λαζάνια με το μελάνι σουπιάς, τις χυλοπίτες με το παντζάρι και τις βίδες με το σπανάκι και μείναμε εκπλήκτοι από την σαφήνεια των γεύσεων και τα αρώματα που βγάζουν στην κατσαρόλα. Στα ράφια θα βρούμε ακόμα λαζάνια με ντομάτα, καρότο αλλά και απλά με άλευρι ολικής άλεσης. Ολη αυτή η ποικιλία υπάρχει σε δύο εκδοχές. Την νηστίσιμη, χωρίς αυγά και γάλα και την παραδοσιακή με τα δυο αυτά υλικά. Στις χυλοπίτες, το κριθαράκι και τις βίδες δεν υπάρχει νηστίσιμη βερσιόν αλλά η ποικιλία στις γεύσεις είναι η ίδια. Σε αυτα τα είδη βγαίνει και η ανάμεικτη, πολύχρωμη συσκευασία με όλα τα λαχανικά μαζί που ειναι ιδανική για σαλάτες. Οχι πως τα άλλα υστερούν στις κρύες σαλάτες! Δοκιμάσαμε τις χυλοπίτες παντζάρι με μικρά κομμάτια παντζάριου, μυρωδικά και γιαούρτι και ήταν πραγματικά μια γευστική εμπειρία που συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Ενα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των εν λόγω ζυμαρικών είναι ότι βράζουν μόνο σε 3 λεπτά καθώς δεν έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ξήρανση οπότε δίνουν μεγάλη ταχύτητα στο μαγείρεμα. Στα ράφια θα βρούμε ακόμα ποικιλιά μπαχαρικών δικής τους συσκευασίας, δυο ετικέτες με εκλεκτά κρασία λευκάδος, λάδι -με και χωρίς αρωματικά- φακές εγκλουβής, εξαιρετικά λουκουμάκια από το Αγρίνιο, μανιτάρια πορτσίνι και τρούφα από την βόρεια Ελλάδα, καθώς και αφρίνα Τρικαλινού. Στο ψυγείο υπάρχει το αυγοτάραχο Τρικαλινού, κάποια αλλαντικά του Στεμμένου και εκλεκτά κατσικίσια τυριά του Παππά από την Πρέβεζα με όμορφες συσκευασίες και την επωνυμία grecale. Δοκιμάσαμε το καπνιστό, το απλό και αυτό με το πιπέρι και ηταν που ήταν πολύ καλά ενώ μαθαμε ότι θα έρθει και ένα με λεμόνι που μας κέντρισε την περιέργεια. Από την ίδια εταιρία θα βρούμε κεφαλογραβιέρα με μπούκοβο αλλά και την κλασσική. Μικρή ποικιλιά από εκλεκτά προιόντα για τους απαιτητικούς ταξιδιώτες που με ένα τηλεφώνημα η επιχείριση τα στέλνει και σε όλη την Ελλάδα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών