ΜΑΓΑΖΙΑ

Slow ψωμί, όπως λέμε slow food

Δεν είναι μόνο η μυρωδιά τους - αληθινού ψωμιού. Ούτε η εξαιρετική νοστιμιά τους.

27.07.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Slow ψωμί, όπως λέμε slow food

Δεν είναι μόνο η μυρωδιά τους – αληθινού ψωμιού. Ούτε η εξαιρετική νοστιμιά τους.

Πίσω από τα χειροποίητα ψωμιά της Ελισάβετ Κουλούρη, η οποία επί 15 χρόνια εργαζόταν στο χώρο της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία: κάθε φραντζόλα (πλασμένη από οργανικό αλεύρι μικρών παραγωγών, νερό και ανθό αλατιού) παίρνει το χρόνο της για να ωριμάσει και να αποκτήσει τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση της. Κατ’ αρχάς, για να φτιαχτεί το φυσικό προζύμι τους, χρειάζεται περισσότερες από 100 ώρες «ταΐσματος» των μικροοργανισμών του, πολλή υπομονή, φροντίδα και σταθερή θερμοκρασία.

Και μετά, κάθε ηπειρώτικη χωριάτικη φραντζόλα θέλει 36 ώρες για να γίνει, το ψωμί 100% ολικής άλεσης (χορταστικότατο) 18 ώρες, το ελληνικής σίκαλης με κύμινο 15. Στα είδη αυτά προστίθεται, ανάλογα με την εποχή, το λευκό με λεβάντα και μέλι ή το χωριάτικο με θυμάρι και ελαιόλαδο. Τα ψωμιά Betty’s Bakery θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα (θα σας τα συσκευάσουν σε χαρτί με το λογότυπο και θα συμπληρώσουν την ημερομηνία παραγωγής) ή με μηνιαία συνδρομή. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ποδηλάτες (η διανομή, για περιβαλλοντικούς λόγους, γίνεται με ποδήλατο) θα σας φέρνουν σπίτι 2 ή 3 καρβέλια κάθε εβδομάδα και έτσι θα έχετε συνεχώς φρέσκο. Γιατί, όπως κάθε παλιό καλό ψωμί, το ηπειρώτικό της -τουλάχιστον- μπορεί να καταναλωθεί μια χαρά με το φαγητό τρεις μέρες και μετά γίνεται υπέροχο σαντουιτσάκι. Σας το λέω εκ πείρας.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών