Δημοφιλές ινδικό μείγμα καρυκευμάτων, το γκαράμ μασάλα (garam masala) συναντάται σε όλη την ινδική μαγειρική, από τα βόρεια μέχρι τα νότια της χώρας. Κατά λέξη σημαίνει «έντονο» (η λέξη «γκαράμ» δεν αναφέρεται στο καυτερό αλλά μάλλον στο έντονο) μπαχαρικό. Για το γκαράμ μασάλα ισχύει ό,τι και για όλα τα μείγματα. Δεν υπάρχει μία αυθεντική συνταγή. Η κάθε περιοχή, η κάθε οικογένεια, ο κάθε μάγειρας και μαγείρισσα, δημιουργεί το δικό του μείγμα με βάση τις γευστικές προτιμήσεις.

Η βάση του πάντως είναι συνήθως μπαχαρικά που αναδίδουν ζεστά αρώματα όπως κύμινο, καρδάμωμο, κόλιανδρο, μαραθόσπορο, σκόνη σκόρδου, κανέλα, γαρίφαλο, δαφνόφυλλο, μοσχοκάρυδο, μασίς, λευκό και μαύρο πιπέρι. Πολλές φορές περιέχει επίσης αστεροειδή γλυκάνισο και ασαφέτιδα, ξηρούς καρπούς και κρεμμύδι, ακόμα και υγρά συστατικά, όπως ξίδι και γάλα καρύδας, που μετατρέπουν το μείγμα σε πάστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάρι και άλλα μασάλα: Τα πάντα για τα ινδικά μείγματα μπαχαρικώνΚάρι και άλλα μασάλα: Τα πάντα για τα ινδικά μείγματα μπαχαρικών

Πώς το φτιάχνουμε;

Το μείγμα θα το βρούμε στο εμπόριο, κυρίως στα μπαχαράδικα. Αν θέλουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας, ιδού μία απλή σύνθεση: 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, 2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, 2 κουτ. γλυκού κύμινο, όλα σε σκόνη. Ιδανικά, καβουρδίζουμε ολόκληρα τα μπαχαρικά και τα κοπανίζουμε στο γουδί.

Πού το χρησιμοποιούμε;

  • Σε κοτόπουλο και γαρίδες με λαχανικά, τύπου τηγανιές (stir- fry).
  • Είναι τέλειο σε μείγματα για κεμπάπ, ειδικά αν είναι ο κιμάς είναι αρνίσιος.
  • Από λαχανικά «λατρεύει» τις μελιτζάνες. Δοκιμάστε το σε ιμάμ και γενικά σε μελιτζάνες μαγειρεμένες με κρεμμύδι και ντομάτα, αλλά και στον κιμά για παπουτσάκια – το πάντρεμα είναι θεσπέσιο.
  • Άλλα λαχανικά που μπορούμε να καρυκεύσουμε με το μείγμα: πατάτες (π.χ. γιαχνί), πράσα (π.χ. σε πρασόρυζο), λάχανο (σοτέ με χυμό πορτοκάλι).
  • Το χρησιμοποιούμε, ανακατεμένο με λάδι, για να αλείψουμε ψητά κρεατικά, π.χ. παϊδάκια, κοτόπουλο, μπριζόλες, και ψητά θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, καλαμάρια κ.λπ.).
  • Το ανακατεύουμε με γιαούρτι και λάδι και το σερβίρουμε δίπλα σε ψητά κρεατικά και κεμπάπ.
  • Γενικά, σε κρεμώδεις σάλτσες με γάλα καρύδας, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι. Επίσης, σε σάλτσες ντομάτας με σκόρδο ή με τζίντζερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕσείς ξέρετε τι σημάνει piri piri, mirin και hoisin;Εσείς ξέρετε τι σημαίνει piri piri, mirin και hoisin; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 + 1 ινδικά εστιατόρια που αγαπάμε στην Αθήνα7 + 1 ινδικά εστιατόρια που αγαπάμε στην Αθήνα

Δείτε 7 ινδικές συνταγές με γκαράμ μασάλα:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών