ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρίΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρί
20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πιλάφι με χοιρινό και μπιζέλια αρχικά κόβουμε το χοιρινό σε κομματάκια σαν αμύγδαλα.
  2. Στη συνέχεια, το πλένουμε και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα.
  3. Όταν πιει τα υγρά του, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε και, όταν στεγνώσει, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο.
  4. Προσθέτουμε τα μπιζέλια, το καρότο και όσο νερό χρειάζεται να τα σκεπάσει.
  5. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μπιζέλια. Θέλουν γύρω στα 10 λεπτά, αλλά να ξέρετε ότι με τον φρέσκο αρακά συμβαίνει ό,τι και με τα όσπρια - μπορεί να βράσει γρήγορα ή να καθυστερήσει αρκετά. Άρα πρέπει να δοκιμάσουμε.
  6. Όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το ζεστό νερό και ρίχνουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  7. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει όλα τα υγρά.
  8. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το λεμόνι.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά, να «σταθεί» το φαγητό και σερβίρουμε το πιλάφι με χοιρινό και μπιζέλια.

Μυστικά

  • Ο φρέσκος αρακάς πρωτοεμφανίζεται στην αγορά στα μέσα Απριλίου, τον Μάιο είναι στην ακμή του, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου κυκλοφορεί ο όψιμος. Κατά την αγορά, προσέχουμε ο λοβός να είναι χνουδωτός, τρυφερός και, όταν τον «σπάμε» με τα χέρια, να κόβεται καθαρά. Τα μπιζελάκια στο εσωτερικό πρέπει να είναι καταπράσινα και λαμπερά.
  • Αντί για Καρολίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρύζι παρμπόιλντ, το κίτρινο που γίνεται πολύ πιο σπυρωτό. Και βέβαια, μπορείτε να βάλετε το αρωματικό μπασμάτι το οποίο δεν διογκώνεται όσο τα άλλα δύο, οπότε θα υπολογίσετε 1 ποτήρι ρύζι και 2 νερό.

M’ αυτό το «άσπρο» αρωματικό και ανοιξιάτικο φαγάκι ένα αρωματικό, επίσης λευκό, κρασί θα ταιριάξει μια χαρά. Τι θα λέγατε για μια Μαντινεία ή μια ηπειρώτικη Ντεμπίνα;

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών