Για το λαμπριάτικο τραπέζι

Τηγανιά με συκωταριά, ρίγανη και λεμόνι

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Ένας γρήγορος, λαχταριστός μεζές για τσιμπολόγημα.

Υλικά
  • 1 αρνίσια συκωταριά, πολύ καλά πλυμένη
  • 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1/3 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 12΄-15΄

Διαδικασία Στεγνώνουμε τη συκωταριά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με ένα ψαλίδι σε μικρές μπουκιές.

 

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ταψάκι ή ένα μεγάλο πιάτο και το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά. Αλευρώνουμε τα κομμάτια της συκωταριάς, γυρνώντας τα να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε την αλευρωμένη συκωταριά στο τηγάνι (προσεχτικά για να μην πιτσιλιστούμε). Την τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το «μαγείρεμα» για άλλα 4-5 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη, τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.

 

Συμβουλές

  • Μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα από τα έντερα που θα χρησιμοποιήσουμε για το κοκορέτσι (αν φτιάξουμε) και να τα τηγανίσουμε μαζί με τη συκωταριά, χωρίς να τα αλευρώσουμε.
  • Αυξάνοντας τις ποσότητες και συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα, γίνεται ένα πλήρες φαγητό.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ