ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό κουταλιού με ελιές, ντομάτες και κάππαρηΓλυκό κουταλιού με ελιές, ντομάτες και κάππαρη
30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε ελιόπιτες, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά τον χυμό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη.
  3. Όταν τα υλικά ενωθούν κι αρχίζει να σχηματίζεται ένα συμπαγές ζυμάρι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση των ελιόπιτων, ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές, το δυόσμο και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά.

Ελιόπιτες

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων 20x30 εκ. περίπου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Απλώνουμε από λίγη γέμιση σε όλη την επιφάνεια κάθε φύλλου (εκτός από τις άκρες) και τυλίγουμε σε ρολό.
  5. Βάζουμε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι ελιόπιτες.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ζύμη, θα πάρουμε έτοιμη ζύμη κουρού - θα χρειαστούμε 3 πακέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών