ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

Κασέρι από κασέρι διαφέρει

Ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης φτιάχνει στην Ξάνθη ένα κασέρι πραγματικά ξεχωριστό. «Όσο νόστιμο είναι, τόσα μαύρα βάσανα έχει για να το πετύχεις», λέει, αλλά η περηφάνια του για το προϊόν του δεν κρύβεται καθόλου.

04.06.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Κασέρι από κασέρι διαφέρει

Ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης φτιάχνει στην Ξάνθη ένα κασέρι πραγματικά ξεχωριστό. «Όσο νόστιμο είναι, τόσα μαύρα βάσανα έχει για να το πετύχεις», λέει, αλλά η περηφάνια του για το προϊόν του δεν κρύβεται καθόλου.

Κασέρια υπάρχουν πολλά, το κασέρι Ξάνθης, όμως, είναι ένα και μοναδικό· αυτό που φτιάχνει 30 χρόνια τώρα ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης. Από το 1962 το υποτυπώδες τυροκομείο του πατέρα του βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου είναι και σήμερα, στα περίχωρα της Ξάνθης. Το 1974 αναλαμβάνει ο Δημήτρης και ξεκινά η αναβάθμιση της δουλειάς. Το τυροκομείο σε διάστημα 20 ετών γίνεται σιγά-σιγά αυτό που είναι σήμερα, υπερσύγχρονο και πιστοποιημένο με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο πατέρας του δεν έφτιαχνε κασέρι, εκείνος αποφασίζει να φτιάξει, και μάλιστα να κατοχυρώσει την ονομασία Κασέρι Ξάνθης. Αποφασίζει να μπει και στη διαδικασία της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που είναι δεσμευτική, χρονοβόρος και κοστίζει αρκετά στον παραγωγό. Δεν τον τρόμαξαν οι δυσκολίες, πίστευε στο προϊόν του και έτσι σήμερα το Κασέρι Ξάνθης έχει κατακτήσει αυτόν τον ξεχωριστό τίτλο.


Οταν μιλάει για το κασέρι του ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, το πρόσωπό του φωτίζεται: «Ολη η επιτυχία βρίσκεται στη σύνθεση της μάζας», μας λέει, «που πρέπει να βγει απαλή και λαστιχωτή. Από εκεί πηγαίνει στην πρέσα. Είναι και αυτό ένα από τα μυστικά της γεύσης του κασεριού μου. Δεν το αφήνω να στεγνώσει σε θαλάμους με αέρα, γιατί χάνεται ένα μέρος των αρωμάτων του. Επειτα, ο νόμος λέει ότι το κασέρι ωριμάζει για 90 μέρες. Είναι το ελάχιστο. Το κασέρι είναι σαν το κρασί· όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό».

Πού το βρίσκουμε

  • Στη Βόρεια Ελλάδα διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ Μασούτης.
  • Στην Αθήνα το βρίσκουμε στον Αραπιάν (Ευριπίδου 41, Αθήνα, 210-32.17.238), τον Μιράν (Ευριπίδου 45, Αθήνα, 210-32.17.187), τον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961) και τον Θεοδωρόπουλο (Ευριπίδου 41, 210-32.17.238).

Κασέρι Ξάνθης, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Ξάνθη, τηλ. 25410 27053.


Η Joann Ryding, Αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, απονέμει στον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων για την εταιρεία «Κασέρι Ξάνθης-Δημήτρης Χατζηιωννίδης».

Βραβεία 2014

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Βραβεία 2010

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών