ΑΓΟΡΑ

Αυτές είναι οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών είτε από τους γλυκούς χυμούς των κωνοφόρων δέντρων. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη».

20.05.2022
Φωτογραφίες: Άκης Ορφανίδης
Αυτές είναι οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

Κανένα μέλι δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι’ αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή. Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.

Πορτοκάλι

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, με πλούσιο γήινο και μελένιο άρωμα, γεύση από άνθη πορτοκαλιάς, σχετικά ρευστό και ζαχαρώνει εύκολα.
  • Προέρχεται από τους μεγάλους πορτοκαλεώνες της Αρτας και του Αργους.
  • Είναι η πρώτη παραγωγή της χρονιάς, γύρω στον Απρίλιο, μαζί με το μέλι φασκόμηλου.

Καστανιά

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Σκούρο χρυσοκάστανο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς.
  • Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέλια πρώτης διαλογήςΜέλια πρώτης διαλογής

Έλατο

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Χρυσοκάστανο χρώμα, διάφανο, με βαθύ άρωμα και γεύση που θυμίζει δάσος και νότες από λουλούδια (πανσέδες).
  • Προέρχεται κυρίως από το μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Mάιο και τον Iούνιο.

Έλατο «βανίλια»

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Περλέ, κεχριμπαρένιο χρώμα με κάποιες καφέ ανταύγειες, με αρώματα από άνθη και έλατο και γεύση πικάντικη, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου.
  • Παράγεται στη Bυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠοΠ (Προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέλια πρώτης διαλογήςΜέλια πρώτης διαλογής

Θυμάρι

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Μπορεί να περιέχει επίσης θρούμπι, ρίγανη, αγριοδεντρολίβανο, μέντα, αγριομέντα, φασκομηλιά, τσάι του βουνού κ.ά.
  • ‘Εχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό, χρυσό χρώμα, κλασικό «μελένιο» άρωμα, με νότες βοτάνων.
  • Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
  • Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο μέλι και το λατρεύουν ‘Ελληνες και ξένοι, γι’ αυτό και η τιμή του είναι τσουχτερή.
  • Ενα θυμαρίσιο μέλι σπάνια είναι αμιγώς θυμαρίσιο. Πάντως, για να πάρει την ονομασία αυτή πρέπει να περιέχει μέλι από θυμάρι σε συγκεκριμένη αναλογία.

Ρείκι

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Κοκκινοχάλκινο χρώμα, γήινο άρωμα, θαμνώδες και επιβλητικό -αίσθηση δάσους- με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας. Γεύση ιδιαίτερη.
  • Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
  • Είναι το μέλι που συντηρεί τις μέλισσες ολόκληρο το χειμώνα.

Ανθέων

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Περλέ χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος, άρωμα ελαφρώς ανθικό με αρκετούς ξηρούς καρπούς, παχύρρευστο και ανθικό στη γεύση. Κρυσταλλώνει εύκολα.
  • Μπορεί να προέρχεται απ’ όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Πεύκο

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά

  • Πολύ σκούρο χάλκινο προς καφέ χρώμα, μύτη βαριά, μυρωδιά δάσους, γεύση πολύ γεμάτη και δυνατή, πιπεράτη, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος.
  • Αποτελεί το 60% – 65% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού και προέρχεται κυρίως από τη βόρεια εύβοια και τη Χαλκιδική.
  • Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος.

Οι υπόλοιπες ποικιλίες

Επίσης στην αγορά μπορεί να βρούμε και τα παρακάτω πιο σπάνια μέλια: Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου και τη μακεδονία), ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων, εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού), ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου), δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό), ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας), ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών