Τι είναι Χριστούγεννα αν όχι οι μυρωδιές; Κανέλα και γαρίφαλο, σιρόπι και φυσικά το άρωμα του βουτύρου απλώνονται στον χώρο σαν μια υπόσχεση νοστιμιάς και ποιότητας. Όχι, όχι υπόσχεση. Εγγύηση. Όσοι φτιάχνουν γλυκά ξέρουν ότι το Α και το Ω είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών. Οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι νόστιμοι, φρέσκοι, τραγανοί και όχι ταγκοί. Τα μπαχαρικά φρεσκοαλεσμένα, να μην έχουν χάσει τα αρώματά τους. Ο χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος. Το μέλι ωραίο και αρωματικό. Το αλεύρι σωστά επιλεγμένο γι’ αυτό που προορίζεται, άλλο για τα γλυκά ψωμιά και τις ζύμες μαγιάς, άλλο για τα κέικ και τα μπισκότα. Σωστά επιλεγμένο πρέπει να είναι και το βούτυρο, το οποίο παίζει τον πρώτο ρόλο στα περισσότερα γλυκά. Κι όταν λέμε βούτυρο εννοούμε πραγματικό βούτυρο από γάλα, όχι φυτικά υποκατάστατα, και τίποτα λιγότερο από το βούτυρο Lurpak που παράγεται από 100% αγνό αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά, στις διάσημες γαλακτοπαραγωγικές φάρμες της Δανίας. Η φίνα αξεπέραστη γεύση του και η σταθερή ποιότητα του είναι το απόσταγμα εμπειρίας περισσότερων από 120 χρόνων στην παραγωγή του κορυφαίου βουτύρου.
Η ποιότητα Lurpak
Όταν έρχεται η στιγμή της δημιουργίας της φίνας γεύσης του Lurpak, συνδυάζονται οι παραδοσιακές μέθοδοι με την τεχνολογία αιχμής.
To Lurpak είναι ένα νωπό βούτυρο στο χρώμα της ώχρας. Η διαδικασία αρχίζει με περίπου 20 kg γάλακτος με όλα τα λιπαρά για την παρασκευή 1 kg βουτύρου. Το πιο πολύτιμο και αρωματικό μέρος του γάλακτος -η κρέμα- «ωριμάζει» προσεκτικά πριν χρησιμοποιηθεί για τη διαδικασία παρασκευής του βουτύρου. Στη συνέχεια προστίθενται οι αρχικές καλλιέργειες, που προσδίδουν μία φρέσκια και ελαφρώς αρωματική νότα στη μοναδική και ανεπανάληπτη κρεμώδη υφή που δημιουργεί τη χαρακτηριστική γεύση του Lurpak. Έτσι απλά. Δεν προστίθεται τίποτε παραπάνω εκτός από μία πρέζα αλάτι στα Ελαφρά Αλατισμένα προϊόντα Lurpak!.
Απίστευτα φρέσκο, τόσο φίνα αρωματικό Lurpak. Τέλειο για το μαγείρεμα, το ψήσιμο στο φούρνο, το άλειμμα και για ό,τι θέλουμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας.
Εκ των ουκ άνευ στους κουραμπιέδες
Δύο είναι τα μυστικά του καλού κουραμπιέ: το καλό βούτυρο και το καλό χτύπημα. Το βούτυρο Lurpak χαρίζει στους κουραμπιέδες ένα λεπτό, φίνο γαλατένιο άρωμα που συμπληρώνει τα άλλα αρώματα, αυτό του καβουρδισμένου αμυγδάλου, της βανίλιας και του ανθόνερου.
Το καλό χτύπημα του βουτύρου Lurpak μαζί με τη ζάχαρη, πριν προστεθούν τα άλλα υλικά, εξασφαλίζει την αφράτη και εύθρυπτη υφή που πρέπει να έχει ένα καλό μπισκότο βουτύρου. Αυτό που το τρως και λιώνει στο στόμα. Το αποτέλεσμα λοιπόν δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον τέλειο κουραμπιέ!
Lurpak και για τα σιροπιαστά μας
Εκτός από τους κουραμπιέδες, υπάρχουν πολλά άλλα γλυκά των Χριστουγέννων που χρειάζονται βούτυρο. Και πρώτα από άλλα τα σιροπιαστά. Ένα ταψί μπακλαβάς ή κανταΐφι είναι εκ των ουκ άνευ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σε κάθε γιορτινή περίσταση. Δεν υπάρχει σπίτι στην Ήπειρο που να μην φτιάχνει απαραιτήτως και τα δύο αυτά γλυκά για να έχει να κερνάει τα Χριστούγεννα, χώρια από τα κλασικά κεράσματα, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που έχει όλη η Ελλάδα. Κι εδώ, η βασική συμβουλή είναι μία: τα φύλλα θέλουν πολύ καλό βουτύρωμα -ένα ένα χωριστά-, για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Αλλά και για να αποκτήσουν άρωμα μεθυστικό, κι αυτό μας το εγγυάται το βούτυρο Lurpak!
Τι άλλο θα φτιάξουμε με Lurpak;
- Τάρτες με σπιτικές βουτυράτες ζύμες, με ωραία μπισκοτένια υφή
- Μπισκότα gingerbread
- Τσίζκεϊκ, το γλυκό που αγαπούν όλοι. Στη βάση του θα βάλουμε τριμμένο μπισκότο και λιωμένο βούτυρο Lurpak.
- Μπαμπά με ρούμι, ένα τέλειο γλυκό για τις γιορτές
- Πανετόνε. Ναι, είναι απαιτητικό, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να το τολμήσουμε;
- Μελομακάρονα. Καλά ακούσατε. Μπορεί να γίνονται με ελαιόλαδο, αλλά αν θέλετε να ενισχύσετε τα αρώματά τους και τη γεύση τους, προσθέστε 1 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak.
- Πολίτικος χαλβάς. Γίνεται με αυγά και βούτυρο, είναι πάλλευκος και είναι εντυπωσιακός και γιορτινός, ιδανικός για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
- Και φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι και η βασιλόπιτα θέλει το Lurpak της!