Μετά από τόσα Χριστούγεννα που προσκαλώ την οικογένεια στο σπίτι, δεν έχω πια κανένα άγχος για το τραπέζι. Νωρίς συνειδητοποίησα πως όταν κάνεις τα ψώνια σου με καλή οργάνωση και επιλέγεις νόστιμα προϊόντα, δύσκολα θα πάει κάτι λάθος. Έτσι τα τελευταία χρόνια 3-4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα πάω στο Βιολογικό Χωριό, επειδή εκεί βρίσκω τα πάντα για το τραπέζι, από παραδοσιακά γλυκά, φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέας και πουλερικά, αλλά και σοκολάτες σε υπέροχες συσκευασίες για μικροδωράκια σε ανίψια και στους στενούς μας φίλους, που περνάνε να πιούμε ένα κρασί.
Πέρα από το e-shop, που μπορώ να ψωνίσω ανά πάσα στιγμή, αυτό που αρέσει πολύ είναι ότι όπου και εάν βρίσκομαι μετά τη δουλειά, σίγουρα θα βρω κοντά μου 1 κατάστημα Βιολογικό Χωριό. Η πρόσβαση είναι πάντα πανεύκολη και στα 20 καταστήματα εντός Αττικής. Σύντομα μάλιστα άκουσα ότι ανοίγει ένα ακόμα στους Αμπελόκηπους.
Πώς να κάνουμε το τραπέζι των γιορτών μοναδικό και βιολογικό;
Οι σύγχρονες διατροφικές επιλογές του καθενός μπορεί να περιορίζουν εκ πρώτης ένα μεγάλο οικογενειακό κάλεσμα, ωστόσο το πρώτο για το οποίο μεριμνώ στο τραπέζι αυτό της γιορτής και της αγάπης είναι να περιλαμβάνει κάτι για όλους. Στα ράφια, λοιπόν, του Βιολογικού Χωριού τους βρήκα όχι μόνο βιολογικά, αλλά και άπειρες επιλογές σε vegan, πολλές κατηγορίες τροφίμων χωρίς γλουτένη, vegetarian, sugar free, xωρίς λακτόζη, παιδικά προϊόντα, προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης, αλλά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ready to eat. Όλα υψηλής διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και γευστικά! Παράλληλα, διαθέτει είδη προσωπικής υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής, οικολογικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα για όσους ακολουθούν την δίαιτα Dukan!
Νέα προσθήκη στο δικό μας τραπέζι είναι τα plant based, καθώς είναι κοινή επιθυμία όλης της φαμίλιας να τρώμε λιγότερη ζωική πρωτεΐνη για το καλό του πλανήτη. Βέβαια το γιορτινό γεύμα περιλαμβάνει κάποια πληθωρική συνταγή για ψητό, αλλά η πρώτη ύλη που αγόρασα είναι φρέσκια, βιολογική και υψηλής διατροφικής αξίας. Το κρέας του Βιολογικού Χωριού “Green Village” με ενημέρωσαν πως έχει παραχθεί χωρίς την χρήση αντιβιοτικών, έχει υψηλή διατροφική αξία και εξαιρετική ποιότητα, που στηρίζεται στη βιολογική του εκτροφή με χρήση βιολογικών ζωοτροφών χωρίς φυτοφάρμακα μιας και η επεξεργασία του λαμβάνει χώρα σε μία σύγχρονη, πιστοποιημένη μονάδα, πάντα βάσει διεθνών προτύπων. Άλλωστε το “είμαστε ό,τι τρώμε” είναι το moto μας όταν ψωνίζουμε.
![]() |
![]() |
Εκτός από κρέας πήρα και βιολογικό κρασί, ροζέ για τα canapé στο καλωσόρισμα, ένα λευκό Ασύρτικο για τα ορεκτικά και σίγουρα μια ωραία Νεμέα για το χοιρινό. Για συνοδευτικά προμηθεύτηκα διάφορες πατάτες και ρίζες, καρότα, ρέβες, πράσα και κολοκύθες από το τμήμα της μαναβικής. Δεν θα βάλω πολλές σάλτσες ή γλάσο στο μαγείρεμα, για να μπορούν να φάνε και οι μικρότεροι συνδαιτημόνες και να γευτούν την αληθινή γεύση των bio λαχανικών, που έχουν καλλιεργηθεί σε πιστοποιημένες εκτάσεις με την χρήση μόνο οργανικών λιπασμάτων. Εκτός από αυτό, από την εμπειρία μου όλο το χρόνο στους πάγκους της μαναβικής τους, είμαι σίγουρη και για τη νοστιμιά τους.
Ειδικά όμως όταν στο τραπέζι κάθονται παιδιά, θέλουμε να τους προσφέρουμε το νοστιμότερο και το καλύτερο, οπότε το να τρώμε βιολογικά για τη δική μας οικογένεια είναι μονόδρομος. Με αυτή την επιλογή νιώθω ασφαλής και χαρούμενη, όχι μόνο επειδή γνωρίζω πως τους δίνω το καλύτερο δυνατό, αλλά και επειδή από μικρά μαθαίνουν σε μια άλλη φιλοσοφία, φιλική προς το περιβάλλον που ζούμε, και με ευγνωμοσύνη προς τη γη. Είναι σημαντικό να μάθουμε να ζούμε βιολογικά.
Και το πιο βασικό! Στο γεύμα δεν παραλείπω πάντα να χαρίζω κάτι συμβολικό στους καλεσμένους μας, αποτελεί μέρος της art de la table. Έτσι φέτος το τραπέζι θα κάνουν ομορφότερο το βιολογικό Panettone και οι βιολογικές σοκολάτες της εταιρείας Chocolate & Love, που τις ξεχώρισα για τις eco friendly υπέροχες συσκευασίες τους και είναι μάλλον προορισμένες για δώρα. Πήρα και κάποιες vegan, γεύσεις όπως καραμέλα για τους υπέρμαχους του βιγκανισμού στην οικογένεια. Πλέον είμαστε τρεις. Το ίδιο έκανα και με τα μελομακάρονα που βρήκα, τα οποία δοκίμασα και δεν ξέρω αν τελικά προτιμώ τα vegan ή τα παραδοσιακά. Σωστά σιροπιασμένα και πολύ αρωματικά. Από Χριστουγεννιάτικα γλυκά προμηθεύτηκα φέτος και κουραμπιέδες, επειδή με τον φόρτο εργασίας δεν πρόλαβα να φτιάξω, αλλά οι συγκεκριμένοι από αλεύρι δίκοκκου σιταριού ήταν τελικά η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω. Με μια τέλεια οργανωμένη λίστα και τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα είμαι πλέον έτοιμη για μαραθώνιο μαγειρέματος, που θα καταλήξει στο μεγάλο γιορτινό τραπέζι μας. Καλά bio – Χριστούγεννα σε όλους λοιπόν!
#biologikoxorio #zwbiologika #biochristmas