ΑΓΟΡΑ

Δεκέμβριος: Ποια προϊόντα βρίσκουμε τώρα στην εποχή τους

Kάνουμε τα ψώνια μας και αγοράζουμε μυρωδάτα πορτοκάλια και μανταρίνια, γλυκοπατάτες και κάστανα για τα μαγειρέματά μας αλλά και φρέσκια σφυρίδα.

01.12.2022| Updated: 12.12.2022
Φωτογραφία: Pexels
Δεκέμβριος: Ποια προϊόντα βρίσκουμε τώρα στην εποχή τους

Καλό μήνα! Ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου έφτασε και φέρνει στο καλάθι μας άφθονα χειμερινά φρούτα και λαχανικά, νόστιμα τυριά και αλλαντικά αλλά και… φρέσκα ψάρια.

Φρούτα

Το ρόδι είναι στα καλύτερα του αυτήν την εποχή ειδικά τα «ξινά ρόδια χυμού», τα ζητάτε έτσι ακριβώς στην αγορά. Γενικά οι ποικιλίες του ικανοποιούν όλα τα γούστα, αφού χωρίζονται σε γλυκά, υπόξινα και ξινά. Στην αγορά βρίσκουμε τα ΠΟΠ ρόδια Ερμιόνης και από άλλες περιοχές, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Αιτωλοακαρνανία.

Φροντίζουμε να τα διαλέγουμε έτσι ώστε η φλούδα τους να έχει μια γλυκιά κόκκινη προς βιολετί απόχρωση, χωρίς τραυματισμούς και σκασίματα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τα ρόδια μπορούν να μας δίνουν ζουμερό χυμό και γλυκόξινα φρέσκα σποράκια για περίπου 3 – 4 εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠορτοκαλόπιτα ή κρεπ σουζέτ; 42 θεϊκές πορτοκαλένιες συνταγέςΠορτοκαλόπιτα ή κρεπ σουζέτ; 42 θεϊκές πορτοκαλένιες συνταγές

Είναι επίσης η εποχή για: Μανταρίνια, Πορτοκάλια (τα Μέρλιν είναι στα καλύτερά τους), Λεμόνια, Γκρέιπφρουτ και Αβοκάντο, Λωτούς, Κάστανα, Καρύδια.

Κατά κύριο λόγο τα παρακάτω είναι ψυγείου: Ακτινίδια, Αχλάδια, Κυδώνια, Μήλα.

Οπωροκηπευτικά

Είναι η εποχή για: Γλυκοπατάτα, Κουνουπίδι, Λάχανο, Λαχανάκια Βρυξελλών, Παντζάρια, Πράσα, Σέλινο, Σελινόριζα, Σπανάκι, Φινόκιο, Σαλάτες, Μαρούλια, Μπρό­κολο, Χόρτα, Κολοκύθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛάχανο: από τους λαχανοντολμάδες ως το kimchi 35 συνταγές δρόμοςΛάχανο: από τους λαχανοντολμάδες ως το kimchi 35 συνταγές δρόμος

Κρεατικά

Την περίοδο των Χριστουγέννων εκτρέφονται άφθονα: Ελληνικές γαλοπούλες, Ντόπια κουνέλια. Μετά τα χοιροσφάγια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου βρίσκουμε φρεσκοφτιαγμένα: Λουκάνικα, Πηχτή, Αλλαντικά.

Τυροκομικά

Η τυροκομική περίοδος ξεκινά στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Τότε τα φρέσκα τυριά είναι και νοστιμότερα: Ανθό­­τυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο.

Ψάρια – θαλασσινά

Από τα μέσα αυτού του μήνα σταματά η αλιεία των γρι-γρι και συνεπώς τα αφρόψαρα θα είναι δυσεύρετα. Βρίσκουμε όμως καπόνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπακαλιάρους, μπαρμπούνια, πεσκανδρίτσα, σαλάχια, σκορπίνες και χριστόψαρα. Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο ξενερίζουν (έρχονται σε πιο ρηχά νερά λόγω κρύου και είναι ευκολότερη η αλιεία τους) οι συναγρίδες, οι σφυρίδες, οι τσιπούρες και τα φαγκριά.

Δεν επιλέγουμε γλώσσα και σαρδέλα γιατί βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών