ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Γιατί ο τέλειος καφές θέλει το τέλειο νερό του…

Είναι αλήθεια πως η ποιότητα του νερού επηρεάζει την τελική γεύση του καφέ μας, καθώς το 98% μιας κούπας καφέ αποτελείται από νερό. Για να πιούμε, λοιπόν, τον τέλειο καφέ χρειαζόμαστε το τέλειο νερό!

11.10.2022| Updated: 02.10.2023
Γιατί ο τέλειος καφές θέλει το τέλειο νερό του…

Το υψηλό ποσοστό νερού στον καφέ μας καθιστά πολύ σημαντικό τον ρόλο που παίζει στο γευστικό αποτέλεσμα και στην απόλαυση του τέλειου καφέ. Με άλλα λόγια εάν δεν έχουμε ένα ποιοτικό νερό, είναι αδύνατον να εκχυλίσουμε έναν ποιοτικό καφέ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και ο γνωστός στον χώρο του καφέ εκπαιδευτής και πιστοποιημένος κριτής του WCE (World Coffee Events) Valenio, κατά κόσμον Βαλάντης Λαμπριανίδης. Σε ενημερωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου Athens Coffee Festival, o Valenio μάς αποκάλυψε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα νερό ώστε να μας δώσει τον τέλειο καφέ.

Τι επηρεάζει την ποιότητα του νερού

Ένα νερό πρέπει να έχει πολύ περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από την καθαρότητα και τη φρεσκάδα στη γεύση και την εμφάνιση. Σίγουρα θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό, όμως, εξίσου σημαντικό είναι να μην περιέχει χλώριο, χλωραμίνη και υποχλωριώδη, ενώ θα πρέπει να έχει ικανοποιητική αλλά ισορροπημένη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τέλειου νερού:

Το pH και η αλκαλικότητα

Όταν μιλάμε για αλκαλικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα του νερού να εξουδετερώνει οξέα και να αντιστέκεται σαν ρυθμιστής στις μεταβολές του pH. Η μέτρηση της αλκαλικότητας μάς δίνει μια πρόβλεψη για το πόσα άλατα θα δημιουργηθούν στις αντιστάσεις και σε αλλά μέρη του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, όταν πρόκειται να παρασκευάσουμε καφέ.

Όσο για το pH, αυτό εκφράζει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, δηλαδή πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι ένα διάλυμα:

Όξινο pH<6.5 σημαίνει αυξημένη περίσσεια υδρογόνου, η οποία ενισχύει την οξύτητα του καφέ, προσθέτοντας κάποιες φορές στυφή γεύση.

Αλκαλικό pH>7.5 σημαίνει πως τα αυξημένα μεταλλικά άλατα θα αντιδράσουν με τα λιπαρά οξέα του καφέ, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο αδύναμο σώμα και νότες απο μεταλλική-αλκαλική γεύση.

Η ιδανική κλίμακα pH για την επιθυμητή οξήτητα στον καφέ μας είναι από 6,9 έως 7,9. Αξίζει να τονιστεί πως το νερό AQUA Carpatica έχει φυσικό pH: 7,94, καθώς στις πηγές του περιέχονται διττανθρακικά ιόντα, τα οποία είναι η πιο σημαντική μορφή της αλκαλικότητας του νερού.

Η σκληρότητα

Η σκληρότητα του νερού αναφέρεται στην ορυκτότητα του μαγνησίου και του ασβεστίου που περιέχει το νερό (συγκέντρωση πολυσθενών κατιόντων). Το σκληρό νερό εμπεριέχει πολλά από αυτά τα κατιόντα ενώ το μαλακό νερό δεν έχει πολλά κατιόντα.

Η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τη γεύση του νερού και κατά προέκταση και του καφέ μας. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, το νερό γίνεται λιγότερο εύγευστο γιατί εκδιώκονται τα διαλυμένα σ’ αυτό αέρια. Η θερμοκρασία του νερού κατά τη μέτρησή του πρέπει να βρίσκεται στους 20-25°C.

Τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS)

Πρόκειται για την περιεκτικότητα του νερού σε μεταλλικά στοιχεία, άλατα και μέταλλα (Ασβέστιο, Χλωριούχα, Μαγνήσιο, Κάλιο, Ψευδάργυρος, Αλουμίνιο, Χαλκός, Μόλυβδος, Αρσενικό, Σίδηρος, Χλώριο, Νάτριο, Φθόριο, Διττανθρακικά άλατα, Θειικά άλατα). Όσον αφορά το χλώριο ειδικότερα επιβάλλεται η απομάκρυνσή του. Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι απαραίτητο -όπως για παράδειγμα στην αποτροπή εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών- ωστόσο το χλώριο επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του νερού και κατ’ επέκταση τη γεύση και την οσμή του καφέ μας.

Το AQUA Carpatica είναι το ιδανικό νερό για τον καφέ

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica προέρχεται από μια παρθένα και μοναδική περιοχή, από το τελευταίο άγριο δάσος των Καρπαθίων. Έχει την τέλεια περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και τη σωστή αλκαλικότητα για να αναδείξει το καλύτερο από έναν εκλεκτό καφέ.

Μια ματιά στα μοναδικά χαρακτηριστικά του είναι αρκετή για να καταλάβουμε τη διαφορά του από οποιοδήποτε άλλο νερό. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica:

  • Εχει απαλή, καθαρή γεύση, χωρίς επίγευση
  • Είναι από τη φύση του πτωχό σε νάτριο (0,6 mg/L)
  • Εχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (0,6 mg/L), γεγονός που σημαίνει ότι είναι ό,τι πιο αγνό βγαίνει από τη μητέρα φύση. Γι’ αυτό και είναι το πλέον κατάλληλο για βρέφη.
  • Είναι φυσικώς αλκαλικό με pH 7,94
  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία: TDS 197mg/L
  • Έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ασβέστιο: Mg – 15,5mg/L, Ca 50,1mg/L

Περισσότερα στο: https://www.aquacarpatica.gr

 

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών