ΜΑΓΑΖΙΑ

Οι αγαπημένες μας στάσεις για καφέ γύρω από την Ομόνοια

Ιστορικά καφεκοπτεία και espresso bars νέου κύματος, το παλιό και το νέο, συνομιλούν πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ.

01.10.2021| Updated: 26.10.2023
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Οι αγαπημένες μας στάσεις για καφέ γύρω από την Ομόνοια

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ
Ένας αιώνας ιστορία

Εκείνα τα Χριστούγεννα της δεκαετίας του ’50 ο τροχονόμος στη συμβολή Πανεπιστημίου και Πατησίων είχε μάτια δεκατέσσερα όχι μόνο στους οδηγούς αλλά κυρίως στους διερχόμενους πεζούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το κατάστημα του Λουμίδη και οι ουρές ξεπερνούσαν το πεζοδρόμιο και έφταναν καταμεσής του δρόμου. Εννιά χιλιάδες άνθρωποι λέγεται πως πέρασαν από το καφεκοπτείο εκείνη την ημέρα για να προμηθευτούν φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ, ζαχαρώδη και το ημερολόγιο που έδιναν δώρο στους πελάτες για το καλό της νέας χρονιάς.

Ήταν δυο τρεις δεκαετίες νωρίτερα που τα αδέρφια Λουμίδη ήρθαν από τις Καρυές της Εύβοιας στην Αθήνα και καταπιάστηκαν με το καβούρδισμα του καφέ ανοίγοντας το πρώτο τους μαγαζί στη Ρετσίνα στον Πειραιά (1920), λίγο αργότερα ένα δεύτερο στον Πειραιά στην οδό Τσαμαδού, έπειτα αυτό της Θεσσαλονίκης και το διάσημο στους κύκλους της τέχνης και της διανόησης Το Πατάρι του Λουμίδη στη Σταδίου, περίπου το 1938. Καθησύχαζαν τις πνευματικές ανησυχίες των πελατών τους με καφέ, σέρβιραν μάλιστα και espresso! Εδώ ήταν που ο Νάνος Βαλαωρίτης σύστησε τον Μάνο Χατζιδάκι στον Ελύτη, εδώ διάβασε ο Νίκος Γκάτσος τη μετάφρασή του για τον «Ματωμένο Γάμο». Τη δεκαετία του 1960 σταματάει το Πατάρι τη λειτουργία του.

Σήμερα έχουν τα πάντα γύρω από τον καφέ – από στιγμιαίο, ντεκαφεϊνέ και espresso μέχρι ελληνικό με άρωμα τσουρέκι ή κάρδαμο. Στο χρονολόγιο της εταιρείας, που κλείνει φέτος τα εκατό χρόνια, διακρίνει κανείς το όραμα μιας οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της και ταυτίστηκε με τον καφέ όπως τον μάθαμε στα σπίτια μας. Είναι άνθρωποι της δουλειάς όλοι τους, αλλά και της προσφοράς. Βραβεύουν τους εργαζομένους τους για κάθε δεκαετία που συμπληρώνουν στην εταιρεία. Σήμερα διαθέτουν έξι εταιρικά καταστήματα και πέντε franchise, ένα μεγάλο κανάλι χονδρικής για να δίνουν σε όλη την Ελλάδα, διαθέτουν 75 άτομα προσωπικό, επεξεργάζονται δε περίπου 400 τόνους καφέ ετησίως. Στα καφεκοπτεία τους σε καθοδηγούν στην ανάμειξη ποικιλιών και αρωμάτων, να κάνεις και το δικό σου χαρμάνι, να σπάσεις τη μονοτονία μιας συνήθειας. Στα ευπώλητα ανήκει ο Ελληνικός Αραβίας, καθώς είναι πολύ καβουρδισμένος και τον προτιμούν οι αλλοεθνείς. Ο δικός μου αγαπημένος παραμένει ο «Άρωμα», από τότε που στο σπίτι μας απέκτησα κι εγώ το δικό μου φλιτζανάκι για καφέ.

Πρόσφατα προχώρησαν άλλο ένα βήμα, δημιουργώντας κάψουλες, πέντε ειδών, οι οποίες πωλούνται σε κασετίνες αλλά και μία μία. Εκτός από ελληνικό, espresso και φίλτρου, βρίσκει κανείς δεκάδες προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, όχι μαζικά αλλά ψαγμένα, ό,τι ταιριάζει και μπορεί να μπει δίπλα στον καφέ, από παστέλι και λουκούμια μέχρι γαλλικές τρούφες και τσάγια.

Αιόλου 106, T/210-32.14.426, kafekopteialoumidi.gr. Δευτέρα-Παρασκευή, 08.00-20.00 και Σάββατο 8.00-16.00.

 

TAF COFFEE SHOP

Εκεί που μάθαμε τον καφέ από την αρχή

Κάθε σακουλάκι καφέ που βρίσκεται στα ράφια αυτού του μικρού espresso bar είναι μια ιστορία προσωπική, μια μοναδική και ίσως σπάνια αφήγηση για τη ζωή των αγροτών στις καλλιέργειες. Είναι ο κόπος και οι δυσκολίες τους. Από όταν ο Γιάννης Ταλούμης, CEO της Taf, ξεκίνησε να κάνει ταξίδια στις φάρμες, έμαθε να ξεχωρίζει τέτοιες ιστορίες. Οι καλύτερες σοδειές που δοκιμάζει κάθε χρόνο φτάνουν σε αυτά τα ράφια απευθείας από τους παραγωγούς, αφού καβουρδιστούν ιδανικά στον χώρο παραγωγής και επεξεργασίας στον Άγιο Στέφανο. Το taf coffee shop έμαθε στους Αθηναίους να πίνουν καφέδες που έχουν υποστεί ιδιαίτερες επεξεργασίες, με επιθυμητή οξύτητα, με ισορροπημένα χαρακτηριστικά.

Η δημοφιλία που κατέκτησαν οι barista του και η ανάδειξή τους μέσα από διαγωνισμούς, τόσο εγχώριους όσο και στο εξωτερικό, ανέβασε συνολικά τον πήχη της δεξιοτεχνίας στην ελληνική σκηνή. Για την γκάμα των καφέδων, εξαρτήματα για καφέ στο σπίτι όπως και για εκπαιδευτικά σεμινάρια βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο cafetaf.gr.

Έμ. Μπενάκη 7-9, Τ/210-38.00.014. Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-20.00, Σάββατο 08.00-17.00.

MOKKA

Τέσσερις γενιές στον καφέ

Το γραφείο του Νίκου Ψωμά, καφεκόπτη τέταρτης γενιάς, βλέπει στο πλάι της Βαρβακείου και στεγάζεται στο ίδιο κτίριο όπου ο παππούς του Νίκου, Δημήτρης Αποστολίδης, άνοιξε τη δική του επιχείρηση καφέ το 1923. Ήταν ο ένας εκ των δύο συνεταίρων στο ιστορικό καφεκοπτείο του Σαμούρκα. Διορατικός, συνέδεσε το όνομά του με τον ελληνικό καφέ Bravo, ενώ ο πατέρας του Νίκου, Αντώνης Ψωμάς, τη δεκαετία του ’80 ανέλαβε το θρυλικό Brazilian, ένα από τα εμβληματικότερα αθηναϊκά καφεδοστέκια περιωπής.

Ο Νίκος, μηχανικός παραγωγής ο ίδιος, με τη λειτουργία της Mokka έφερε πολλά καινούργια στην εγχώρια αγορά του καφέ. Από το 2001 εισάγει speciality άφρυκτους κόκκους και σερβίρει μερικά εξαιρετικά χαρμάνια σε ελληνικό, espresso και φίλτρου.

Εδώ θα πιείτε έναν ισορροπημένο καπουτσίνο με κόκκους από τη Γουατεμάλα ή την Κόστα Ρίκα αλλά και πολύ καλό speciality ελληνικό στη χόβολη. Στο e-shop mokka.coffee θα βρείτε φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους για το σπίτι και αξεσουάρ home barista.

Αθηνάς 44, Τ/210-32.16.892. Το καφεκοπτείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) 07.30-15.30. Η καφετέρια τις ίδιες μέρες 06.00-17.00

MOTIV

Με φανατικούς πελάτες

Ένα μικρό μαγαζί με «χειροποίητο» design. Έχει έναν πάγκο με μαξιλάρια, μεγάλες τζαμαρίες και χαμογελαστούς barista, που ετοιμάζουν πολύ σωστά ό,τι καφέ τραβάει η όρεξή σας, σε κεραμικές κούπες, σαν να πίνετε καφέ σε σπίτι. Ξέρουν οι ιδιοκτήτες του από άνεση και παροχή φιλοξενίας, οι ίδιοι έχουν και το Penny Lane στο Χαλάνδρι. Το Motiv είναι ένα ευγενικό μαγαζί, έχει φανατικούς και από τη γειτονιά και από τους γνωστούς στην καφεδόπιατσα. Είναι ακόμα λίγα τα σημεία που μπορείς να πιεις καφέ από τη μικρή ποιοτική εταιρεία Mr. Bean. Εδώ θα βρείτε ένα blend από Βραζιλία, Γουατεμάλα, Νικαράγουα και έναν καφέ μοναδικής προέλευσης που αλλάζει συχνά.

Μπενάκη 20, Τ/ 210-38.10.899, Δευτέρα – Παρασκευή 07.00-20.00, Σάββατο 09.00-17.00

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών