ΜΑΓΑΖΙΑ

Τα top 21 παγωτατζίδικα των Αθηνών (part 1)

Πήγαμε σε δεκάδες, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στα ακόλουθα.

25.07.2016| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός, Κλαίρη Μουσταφέλλου
Τα top 21 παγωτατζίδικα των Αθηνών (part 1)

Πήγαμε σε δεκάδες, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στα ακόλουθα.

1. La Mole

Στους κατοίκους της Πεύκης το κατάστημα είναι γνωστό ως «ο Ιταλός», χάρη στην καταγωγή του ιδιοκτήτη Marco Mure. Εδώ θα βρείτε αυθεντικό τζελάτο με 6,5-7,5% λιπαρά (πιο ελαφρύ από το συνηθισμένο παγωτό) και κλασικές αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως η ζαμπαγιόνε, η ρικότα, η zuppa inglese, ο μπαμπάς με ρούμι και το τιραμισού.

La Mole, κόστος: 17€/κιλό
Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594


2. Estelle (Κανάκης – Τσαπατώρης)

Το παγωτό του Καλλιθεάτη Κανάκη το γνωρίσαμε στο εστιατόριο Safka στον Κεραμεικό, το οποίο έπαιρνε το έξοχο βατόμουρό του. Η γεύση αυτή δυστυχώς δεν βγαίνει πια, αλλά έχουν νοστιμότατα παρφέ, καλοφτιαγμένα σορμπέ και τα εξής που αξίζει να δοκιμάσετε: κράνμπερις, γιαούρτι-μύρτιλο και το δημοφιλές εκμέκ κανταΐφι.

Estelle, κόστος: 11€/κιλό, 12€ τα παρφέ
Κρέμου 138, Καλλιθέα, Τ/210-95.67.002



3. Fatto a mano

Παγωτό-εμπειρία. Μαλακό, απίθανα κρεμώδες, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές και σταθεροποιητές (εξ ου και λιώνει γρήγορα), είναι μια περίπτωση που δεν συναντάς συχνά. Ακόμα πιο σπάνιο το ότι εδώ χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα φρούτα και ουχί πούλπες (σ.σ. κατεψυγμένους πουρέδες φρούτων). Αν πετύχετε σορμπέ σύκο, αχλάδι, ανανά ή φράουλα, θα εκπλαγείτε: έχουν την ατόφια νοστιμιά, την αψάδα του φρούτου, την τραγανή υφή του. Ο δημιουργός τους, Γιάννης Νύκταρης, της γνωστής οικογενείας παξιμαδοποιών, δεν ενδίδει σε ευκολίες. Το παγωτό τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, γίνεται με κρύα εκχύλιση ροδοπετάλων από το Συνεταιρισμό Κοζάνης και όχι με αιθέρια έλαια, έτοιμο εκχύλισμα, σιρόπι κ.λπ. Το ίδιο και το παγωτό με γεύση καφέ, για το οποίο δεν χρησιμοποιεί σκόνη ή έτοιμο εσπρέσο, αλλά ψήνει ολόκληρους κόκκους μέχρι να ιδρώσουν και τους εκχυλίζει μέσα στο γάλα. Εξαιρετικό και το σορμπέ λεμόνι με βασιλικό, το ανθότυρο με μέλι κρητικό και το ρακόμελο (Κρητικός γαρ). Εκτός από το εργαστήριο του Περιστερίου, δεν αποκλείεται να δοκιμάσετε το παγωτό του και σε καλά εστιατόρια (π.χ. του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία») και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ανοίγει εντός των ημερών δεύτερο κατάστημα.

Fatto a mano, κόστος: 17€/κιλό
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, Τ/210-57.77.407


4. Μέλισσα

Η υφή των παγωτών του γνωστού ζαχαροπλαστείου των δυτικών προαστίων είναι αυτή που πρέπει να έχει κάθε παγωτό: λεία και βελούδινη σαν καλοδουλεμένη κρεμούλα. Αγαπημένες μας γεύσεις η φράουλα με μασκαρπόνε, η βανίλια με αγριοκέρασο, η κρέμα με σοκολάτα τζιαντούγια και το φυστίκι Αιγίνης.

Μέλισσα, κόστος: 22€/κιλό
Εθνάρχου Μακαρίου 45, Περιστέρι, Τ/210-57.59.684


5. Αφοί Ασημακόπουλοι

Κλασικά παγωτά, ίδια και απαράλλαχτα εδώ και χρόνια, χωρίς μείγματα και πρόσθετα, στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας – από το 1915, παρακαλώ! Και τι δεν δοκιμάζουμε; Η παρφέ κρέμα είναι… παρφέ, γεύμα κανονικό, με καλής ποιότητας ξηρούς καρπούς και φρουί γλασέ. Το ίδιο και η σοκολάτα. Το φυστίκι, απαλό, κρεμώδες και με φίνα γεύση. Τα σορμπέ φράουλα και λεμόνι, η «ιδέα» του σορμπέ. Από τις νεότερες γεύσεις μού αρέσουν το γιαούρτι, το δαμάσκηνο (με ξερό φρούτο), το σύκο με τσίπουρο. Το γάλα είναι από παραγωγούς δικούς τους στα Μεσόγεια – γαλακτοπώλες αναντάμ παπαντάμ είναι οι Ασημακόπουλοι και ξέρουν.

Αφοί Ασημακόπουλοι, κόστος: 19€/κιλό
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092



6. Choco Latte Milano

Τρία είναι τα στοιχεία που συντελούν στην επιτυχία αυτής της τζελατερίας: οι αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται (ελληνικό γάλα, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί, σοκολάτα και κακάο από την Ιταλία), η μεγάλη ποικιλία γεύσεων -συνηθισμένων και πιο πρωτότυπων, όπως η zuppa inglese- οι οποίες όμως εναρμονίζονται με την εποχικότητα (δεν θα βρείτε δηλαδή παγωτό καρπούζι το χειμώνα) και το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης, Στέφανο Πάλμας, αν και νεότατος, διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο τζελάτο, αφού βοηθούσε στο κατάστημα του Ιταλού θείου του στο Μιλάνο.

Choco Latte Milano, κόστος: 17€/κιλό
Λεωφ. Αλίμου 53, Αλιμος, Τ/213-02.31.660


7. Ninnolo

Παγωτό χωρίς κρέμα γάλακτος και αυγά γίνεται; Ναι, γίνεται. Το πώς δεν το ξέρουμε, μια και είναι επτασφράγιστο μυστικό των ιδιοκτητών. Αυτό που μάθαμε μόνο είναι ότι το γάλα που χρησιμοποιείται είναι από τη φάρμα Στάμου και παστεριώνεται στο κατάστημα, ενώ τα σορμπέ φτιάχνονται με φρέσκα φρούτα, εκτός από τα εξωτικά για τα οποία αναγκαστικά χρησιμοποιούνται πούλπες. Δοκιμάστε το παγωτό νοτσιόλα και το φυστίκι Αιγίνης, ενώ για μια πιο ιδιαίτερη και γκουρμέ γεύση, τη σοκολάτα με τσίλι. Προσοχή, όμως, γιατί καίει!

Ninnolo, Κόστος: 18€/κιλό
Αγίου Δημητρίου 8, Κηφισιά, Τ/210-80.12.765



8. Solo Gelato

«Δεν υπάρχει το φυστίκι», αναφώνησε ενθουσιασμένη η Ακριβή, art director του περιοδικού, και όλοι συμφώνησαν με επιφωνήματα ευχαρίστησης. Η γευσιγνωσία έγινε στο γραφείο και τα φελιζολένια κουτιά με τα παγωτά από το Solo Gelato άδειασαν σε χρόνο dt. Ο δημιουργός τους, Νίκος Χριστογεώργoς, έχει στο DNA του το παγωτό. Ο παππούς του είχε γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι από το 1930, όπου έφτιαχνε καϊμάκι σε ξύλινο κάδο. Το 1967 πρώτοι έφεραν με τον γιο του την παγωτομηχανή Frigo, που τη δούλευε και ο Νίκος μέχρι το 1989. Στην ποιότητα του παγωτού που φτιάχνει σήμερα συνέβαλαν βέβαια και τα απανωτά ταξίδια του στην Ιταλία (σ.σ. είναι εισαγωγέας του καλού καφέ Attibassi) και η τεχνογνωσία που απέκτησε εκεί. Καλές πρώτες ύλες, καθαρό προϊόν, δυνατές γεύσεις. Το σιτσιλιάνικο φυστίκι δεν… παίζεται, το ίδιο και το φουντούκι. Το μάνγκο έχει γεύση ζωντανού φρούτου, η κατάμαυρη, μαστιχωτή σοκολάτα θα εντυπωσιάσει τους gourmands. Μου αρέσουν επίσης το dolce latte (καραμέλα βουτύρου-γάλακτος) και η τζιαντούγια. Ωραίες και οι άνευ ζάχαρης επιλογές. Μόλις άνοιξε καινούριο και στη Σαντορίνη!

Solo Gelato, κόστος: 15,40€/κιλό
Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.622


9. Στάνη Κουντούρα

Εδώ και έναν αιώνα οι Πειραιώτες τρώνε ίσως το καλύτερο καϊμάκι στα νότια προάστια (μπορεί και στην Αττική). Ο Σμυρνιός Στυλιανός Κουντούρας έφερε από την πατρίδα του τη συνταγή για το αυθεντικό ντοντουρμά (καϊμάκι). Αυτό έφτιαχνε στο καφέ-ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τη δεκαετία του ’20 στη Νικήτα και μετέφερε το 1933 στην πλατεία Κοραή. Οι εγγονές του, τρεις ξαδερφάδες, οι άντρες τους και προσφάτως και τα παιδιά τους, είναι τα σημερινά αφεντικά. Και φτιάχνουν ακόμα αυτό το καϊμάκι-βόμβα γεύσης και μυρωδιάς. Το σερβίρουν, αν θες, με βυσσινάδα του Αιγιώτη Κλωνή και καβουρδισμένο αμύγδαλο, αλλά καλό είναι να το φας σκέτο – έτσι το προτείνουν: θα το δουλέψεις με το κουτάλι μέσα στο μπολ, θα το διπλώσεις και θα δεις πόσο απίστευτα μαστιχωτό θα γίνει. Το γάλα είναι αποκλειστικά πρόβειο από Ευρυτάνα κτηνοτρόφο. Το σαλέπι από τη Φλώρινα. Εχουν και συμπαθητική σοκολάτα και ένα καλό, με υπόξινη γεύση, παγωτό γιαούρτι.

Στάνη Κουντούρα, κόστος: 19€/κιλό
Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235



10. Χαρά

Αγέραστο, καλτ ζαχαροπλαστείο με εσάνς παλιάς Αθήνας, που φτιάχνει εκλεκτό παγωτό με αττικό γάλα από το 1969. Το σικάγο-υπερπαραγωγή (δεν το καταφέρνει ένας), το πληθωρικό παρφέ, το μαστιχωτό καϊμάκι (πάρτε αυτό με το μακεδονίτικο βουβαλίσιο γάλα) με το σιροπιασμένο πολίτικο εκμέκ αξίζει να τα απολαύσετε επιτόπου, στα τραπεζάκια έξω, σερβιρισμένα με φροντίδα περισσή, σε vintage τσίγκινες ή γυάλινες γόνδολες. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα πάρετε και για το σπίτι. Τι σπέσιαλ να διαλέξετε; Σίγουρα το Maracaibo (σοκολάτα γάλακτος με αγριοκέρασο), το μπισκότο, το παγωτό της χανούμισσας (κρέμα με κομμάτια από φύλλο κανταΐφι) ή του Πασά (κρέμα με κομμάτια μπακλαβά) και το παλιομοδίτικο αλλά νοστιμότατο tutti frutti (κρέμα με φρουί γλασέ). Ωραία, επίσης, η μόκα και η καραμέλα. Αν πετύχετε γρανίτα καρπούζι, μην την προσπεράσετε.

Χαρά, κόστος: 12€/κιλό, 14€ τα παρφέ, 18€ το βουβαλίσιο καϊμάκι
Πατησίων 339Γ, Ανω Πατήσια, Τ/210-22.87.266


11. Συντριβάνι

Το καϊμάκι είναι αρχηγός, το παρφέ έξοχο (πιο-βουτυράτο-πεθαίνεις), το πορτοκάλι στον καιρό του απλώς απίθανο. Το ίδιο και η μπανάνα, πυκνή και παραδόξως όχι υπέργλυκη, και η φράουλα που νιώθεις ότι μασάς ζωντανό το φρούτο. Αν καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια έξω από το ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιλαδέλφειας, να ζητήσεις σικάγο (όποια γεύση θέλεις σ’ τη σερβίρουν με χειροποίητη σαντιγί, λιωμένη σοκολάτα και αμύγδαλο φιλέ) ή σπέσιαλ (με σαντιγί, σιρόπι βύσσινο και αμύγδαλο). Το άλλο κλου είναι το καϊμάκι με αυθεντικό εκμέκ, τη σιροπιασμένη «τσουρεκένια» βάση, στο τσίγκινο πιατελάκι. Το γάλα είναι πρόβειο, το καλοκαίρι λιγοστεύει, αλλά, επειδή παίρνουν από αρκετές στάνες της Αττικής, καλύπτουν τις ανάγκες τους. Χρωστικές, σταθεροποιητές και ενισχυτικά είναι άγνωστες λέξεις για το μαγαζί, μου λέει ο ιδιοκτήτης Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δεύτερη γενιά ζαχαροπλάστης και παγωτατζής. «Ερχονται οι άνθρωποι από τις εταιρείες που πουλάνε πρώτες ύλες, μείγματα και σκόνες για παγωτά και, αφού δοκιμάσουν, φεύγουν πριν καλά-καλά μού πουν τι θέλουν να μου πουλήσουν».

Συντριβάνι, κόστος: 13 €/κιλό
Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.18.152

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών