ΑΓΟΡΑ

Οι ωραιότερες κερασόπιτες της Αθήνας και που θα τις βρεις

Τα τραγανά, ζουμερά κεράσια του Ιουλίου είναι εδώ και οι Αθηναίοι ζαχαροπλάστες τα μεταμορφώνουν σε απίθανες καλοκαιρινές πίτες και τάρτες.

22.07.2021| Updated: 23.07.2021
Οι ωραιότερες κερασόπιτες της Αθήνας και που θα τις βρεις

Είτε τα τσιμπάμε όρθιοι κατευθείαν από το ψυγείο ή στο μπαλκόνι, σερβιρισμένα σε ένα μπολ με πάγο, τα κεράσια είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι το αγαπημένο φρούτο του Ιουλίου δεν καταλήγει όσο συχνά θα θέλαμε στα γλυκά των ζαχαροπλαστείων της πόλης. Πιο συχνά είναι το κερασάκι στην κορυφή και όχι πρωταγωνιστής.

Με λίγο ψάξιμο βρήκαμε τους επαγγελματίες που αξιοποιούν τα τραγανά και ζουμερά κεράσια. Άλλοι επιλέγουν τον κλασικό και ακαταμάχητο συνδυασμό τους με αμύγδαλο, ενώ κάποιοι «κοντράρουν» το κεράσι με μια δόση από εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι ή το yuzu. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας κερασογλυκά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή εκεί έξω:

1 Pavlov’s Lab

Τον κλασικό συνδυασμό κεράσι-αμύγδαλο έχει διαλέξει ο Alex Pavlov για την καλοκαιρινή τάρτα που φτιάχνει στο εργαστήριό του, το Pavlov’s Lab. Η βάση (pâte sucrée) με τις δαντελωτές άκρες έχει μπισκοτένια υφή και γεμίζεται με απαλή κρέμα αμυγδάλου αρωματισμένη με kirsch -το ξηρό απόσταγμα κερασιού που προκύπτει από ζύμωση υπερώριμων κερασιών μαζί με τα κουκούτσια τους. Στο κέντρο της τάρτας κρύβεται μια ελαφριά, χειροποίητη μαρμελάδα με ολόκληρα κεράσια. Για γαρνιτούρα λίγο φιλέ αμυγδάλου. 

Pavlov's Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία 211-01.24.691 Google Map

2 Ourse

Έντονη γεύση κερασιού και ποικιλία υφών που κάνουν κάθε μπουκιά ενδιαφέρουσα βρίσκουμε στην κερασένια τάρτα που σχεδίασε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, γνωστός και από τη θητεία του στη μισελενάτη Σπονδή. Στο Ourse την περιγράφουν ως μια παραλλαγή του γαλλικού clafoutis και αποτελείται από τα εξής απολαυστικά επίπεδα: τραγανή τάρτα βουτύρου, αμυγδαλόκρεμα, μαρμελάδα κεράσι, μια βελούδινη κρέμα που αρωματίζεται με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό kirsch, φρέσκα κεράσια και crumble κανέλας στο τελείωμα. Διαθέσιμη σε ατομική αλλά και «οικογενειακή» εκδοχή. 

Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα 212-10.67.019 Google Map

3 Σουit

Αν σου αρέσουν τα ξινά επιδόρπια πρέπει να περάσεις από το Σουit του Μπάμπη Ζιντίλη. Ο ζαχαροπλάστης με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, αγαπάει τα φρούτα και σε αρκετές από τις δημιουργίες του αξιοποιεί την οξύτητά τους για να ισορροπήσει την γλυκιά αίσθηση. Με κεράσι φτιαχνει φέτος μια τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και κομμένα φρούτα, η οποία, αφού ψηθεί, καλύπτεται με δύο ειδών κρέμες, μία κρέμα γιαουρτιού και μία κρέμα yuzu. Λίγο πιο γλυκιά, κλεισμένη στο κέντρο βρίσκεται μια σαντιγί λευκής σοκολάτας με βανίλια ενώ ένα στεφάνι από κομμένα φρέσκα κεράσια στολίζει την κορυφή.

Σουit, Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο 210-98.86.192 Google Map

4 ANÄNA

Στη κουζίνα του Anana στην Πραξιτέλους η Μίνα Χαραλαμποπούλου ετοιμάζει τα ωραία γλυκά που βρίσκουμε αργότερα στις προθήκες του καταστήματος για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα φτιάχνει χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα. Αυτή την εποχή μια από τις vegan επιλογές είναι η κερασόπιτα που αμερικανίζει σε εμφάνιση με την «πλεκτή» ζύμη να την σκεπάζει. Εκτός από χειροποίητη ζύμη το γλυκό περιλαμβάνει φρέσκα κεράσια, ελάχιστη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού που αναδεικνύει τη γεύση των φρούτων. 

ANÄNA, Πραξιτέλους 33, Αθήνα 211-11.51.788 Google Map

5 Αμερικάνα

Εκτός από χοτ ντογκ με χειροποίητα ψωμάκια και λουκάνικα, σπιτικά πρέτσελ και μπίρες η Αμερικάνα του Μετς τιμάει το όνομά της φτιάχνοντας καθημερινά κλασικά γλυκά των Η.Π.Α. Τα brownies είναι σχεδόν πάντα στο μενού, ενώ ανάλογα με την εποχή μπορεί να βγάλουν key lime pies, σκεπαστές μηλόπιτες ή τραγανές πίτες με πεκάν. Πριν λίγες μέρες πετύχαμε εκεί και κερασόπιτα. Πιο συγκεκριμένα, μπάρες με καβουρδισμένο βούτυρο και ολόκληρα κεράσια που συνδυάζονται τέλεια και με το δικό τους παγωτό. 

Αμερικάνα, Αναπαύσεως 15, Μετς 210-92.42.966 Google Map

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών