Μουζίλο

|
|
Με καταγωγή από το Μουζίλο, ένα ορεινό χωριουδάκι ελάχιστων κατοίκων στην Ευρυτανία, ο Στέφανος Βασιλόπουλος φτιάχνει στο μαγαζί του στη Γλυφάδα χειροποίητες πίτες, από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει. Το χοντρό, απολαυστικά τραγανό φύλλο πλάθεται με αγουρέλαιο Κυλλήνης και ανοίγεται μπροστά στον πελάτη, πριν γεμιστεί με υλικά από το Καρπενήσι -όπως το τσαλαφούτι και το λουκάνικο που φέρνει ο Στέφανος από εκεί-, αλλά και άλλα εκλεκτά υλικά μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Από την «μουζιλιώτικη» τυρόπιτα μέχρι την τσουκνιδόπιτα ή την πίτα με μανιτάρια από τη Δίρφυ, όλες είναι εξαιρετικές. Εκτός από κομμάτια, από το κατάστημα προμηθευόμαστε και ολόκληρες, ψημένες πίτες, κατόπιν παραγγελίας.
Δούσμανη 13, Γλυφάδα. Τ/211-21.52.772
Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα
|
|
Τι θα λέγατε για μια πίτα στα κάρβουνα, με φύλλο τραγανό, τριφτό, που λιώνει στο στόμα; Ο Μυκονιάτης μάγειρας Νικόλας Αντωνόπουλος ψήνει σε αυτοσχέδιες γάστρες, που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα. Πρώτα δουλεύει το ζυμάρι και με ελαιόλαδο και με βούτυρο και έπειτα προσθέτει τις νόστιμες, ισορροπημένες γεμίσεις. Ο πλαστός, η παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία που έχει αντί για φύλλο χυλό από καλαμποκάλευρο και βούτυρο, περιέχει πρασινάδες της εποχής και μυρωδικά. Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα γίνεται με φύλλο χοντρό, ζυμωμένο με αυγά και γέμιση τυροβολιά, άνηθο και κρεμμύδι. Η υπέροχη τυρόπιτα με φύλλο από νερό ντομάτας και φρέσκο θυμάρι γεμίζεται με φέτα και ανθότυρο. Με προπαραγγελία τις παραλαμβάνουμε μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής για το εορταστικό τραπέζι.
Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-95.96.230
Α λα Γκρεκ


|
|
Στο Χαλάνδρι βρίσκουμε εξαιρετικές πίτες δια χειρός Κωστή Κωστάκη. Με σεβασμό στη πρώτη ύλη, ο Κρητικός σεφ χρησιμοποιεί εποχιακά υλικά και ετοιμάζει φύλλο που «σπάει», με ικανοποιητικό, δυνατό θόρυβο. Αν τηλεφωνήσετε μια μέρα πριν, θα έχετε για το πασχαλινό τραπέζι ψημένες ή έτοιμες για ψήσιμο τις δημιουργίες του: από κολοκυθόπιτα με κολοκύθες από τον κήπο της μητέρας του στην Κρήτη, τυρόπιτα με φέτα, μυζήθρα και ανθότυρο, κρεατόπιτα με γλυκιά γέμιση που μαγειρεύεται έξι ώρες με μπόλικο κρεμμύδι ή μυρωδάτη χορτόπιτα με κάθε λογής πρασινάδες – καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, λαγουδοφάι και πολλά ακόμα.
Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071
Δήμητρα Γουναρίδη
|
|
Οι πίτες στο εργαστήριο της Νέας Ιωνίας ετοιμάζονται καθημερινά με φρέσκα λαχανικά, ΠΟΠ τυριά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Να είστε σίγουροι ότι αυτό το έμπειρο φύλλο θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι. Το σου μπουρέϊ (su böreï), που φτιάχνεται με αλλεπάλληλα φύλλα βραστά, εναλλάξ με τριμμένο κατσικίσιο τυρί και μαϊντανό, είναι για χειροκρότημα, το ίδιο και οι μελιτζανόπιτες με καπνιστή μελιτζάνα, φρέσκια ντομάτα και ξερή μυζήθρα ή οι μανιταρόπιτες και οι κιμαδόπιτες, ζουμερές και τραγανές. Θα τις βρείτε σε ταψάκια των 8 ή των 12 κομματιών, έτοιμες για ψήσιμο, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Ευαγγελικής σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548
Σπορά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στριφτές και χειροποίητες είναι οι πίτες που έρχονται από το εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων του Γιάννη Ζέρβα, στη Σκόπελο. Η φιλοσοφία τους είναι αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά, φοινικέλαιο ή χρωστικές, αλλά με παρθένο ελαιόλαδο και εμβληματικά ελληνικά προϊόντα – πολλά από τα οποία ΠΟΠ. Θα βρείτε -μεταξύ άλλων- τη σκοπελίτικη τυρόπιτα με κατσικίσιο τυρί του νησιού, εκείνη με τόνο Αλοννήσου και πέστο λιαστής ντομάτας, την πίτα με παστουρμά και κασέρι Μυτιλήνης ή με Σαν Μιχάλη και λούζα Σύρου.
Διαθέσιμες σε επιλεγμένα deli, στον Θανόπουλο και σε κάποια σούπερ μάρκετ Κρητικός.