ΠΡΟΪOΝΤΑ

Δύο σταγόνες αγουρέλαιο

Στο γαρνίρισμα της σούπας, στις σαλάτες, στα ψητά ή βραστά λαχανικά, στο ρύζι, πάνω στο ζεστό ψητό κρεατικό την τελευταία στιγμή, στα ψάρια και στα θαλασσινά: δύο σταγόνες αρκούν για να απογειώσουν τα πιάτα της γιορτής.

03.01.2018| Updated: 15.01.2022
Νικολέτα Μακρυωνίτου Λίνα Καπετάνιου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Δύο σταγόνες αγουρέλαιο

Στο γαρνίρισμα της σούπας, στις σαλάτες, στα ψητά ή βραστά λαχανικά, στο ρύζι, πάνω στο ζεστό ψητό κρεατικό την τελευταία στιγμή, στα ψάρια και στα θαλασσινά: δύο σταγόνες αρκούν για να απογειώσουν τα πιάτα της γιορτής. Λίγες σταγόνες από τον χυμό των πράσινων, άγουρων ελιών, που συλλέγονται νωρίτερα από το σύνηθες, δίνει στα φαγητά μας ξελογιαστικό φρουτώδες άρωμα, έντονη πιπεράδα, πικάντικη επίγευση. Το πρασινωπό αγουρέλαιο παράγεται από λίγους ελαιοπαραγωγούς και σε περιορισμένες ποσότητες. Βγαίνει στην αγορά συνήθως τον Νοέμβρη και έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: διατηρεί τη φρεσκάδα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του για μόλις 3 με 6 μήνες από την παραγωγή του, μετά το πέρας των οποίων η έντασή τους εξασθενεί και πλέον έχουμε ένα απλό ελαιόλαδο. Το χρησιμοποιούμε όπως καθετί το σπάνιο και εκλεκτό, σε μικρές ποσότητες, αποκλειστικά και μόνο ωμό, προσθέτοντάς το στο τέλος του μαγειρέματος και επίσης σε σαλάτες χειμερινές, για να αρτύσουμε σούπες και μπρουσκέτες, για να ραντίσουμε μια βουτυράτη φέτα ή μαζί με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και χοντρό θαλασσινό αλάτι, για την όρεξη στην αρχή του δείπνου. Ακολουθούν οι φετινές προτάσεις μας.

Makara / Πράσινο σκούρο, με πολύ δυνατή γεύση, ελαφριά πικράδα, «σώμα» και άγουρα φρουτώδη αρώματα. Μονοποικιλιακό από ελιά Κολοβή, παράγεται σε ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες γύρω από τον κόλπο της Γέρας στη Λέσβο.

Στα καταστήματα Malotira, Nova Gea, Κάβα Oak, Olicatessen

GERAS ΓΛΙΓΛΗΣ / Το ιδιαίτερο terroir της Λέσβου αποτυπώνεται σε αυτό το ελαφρύ και αρωματικό αγουρέλαιο που παράγει ο Γρηγόρης Γλιγλής στη νότια πλευρά του νησιού. Τολμήστε το και σε κρεατικά και λαχανικά, θα δώσει ιδιαίτερο άρωμα.

Στα καταστήματα Περί Λέσβου, 4 εποχές, Nora’s Deli

Elawon Green Fresh / Πικάντικο, με υψηλές πολυφαινόλες, φρεσκάδα και δυνατό άρωμα. Έχει γεμάτη γεύση, πικράδα και μακρά, χλωρή επίγευση. Παράγεται από ελιές Κορωνέικες της περιοχής των Μυκηνών.

Στα καταστήματα Yoleni’s, The ingredients Place, Σέσουλα

Πρωτόλαιο, Πρωτούλης / Με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα, βαθύ πράσινο χρώμα, σπάει μύτες αυτό το αγουρέλαιο με την ελαφριά πικράδα και το πλούσιο σώμα. Παράγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου από την ελαιουργική οικογένεια Πρωτούλη.

Παραγγελίες τηλεφωνικά: Τ/22520-32.100, Τ/22520-92.290

Πρωτόλαδο, Στατήρ / Αυστηρά το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου συγκομίζεται το Πρωτόλαδο της εταιρείας Στατήρ από ελαιώνες στη Χαλκιδική. Το βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο» αγουρέλαιο έχει έντονη γεύση, ελαφριά πικράδα και καυτερή επίγευση. Το φετινό είναι μια αποκάλυψη. Βάλτε το σε σαλάτες, πατάτες, ψάρια, αλλά και σε ζεστό ψωμί και μπρουσκέτες.

Στα καταστήματα Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Αγροτική Γωνιά, Θανόπουλος

Yianni’s Olive Grove Finest / Στην αρχή του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής καλλιεργεί τις ελιές η οικογένεια του Γιάννη Προδρόμου. Το συγκεκριμένο αγουρέλαιο παράγεται από χονδροελιές Χαλκιδικής μπολιασμένες σε αγριελιές. Έχει στρογγυλή γεύση και πικρίζει ελαφρώς στην επίγευση. Ιδανικό για σαλάτες.

Στα καταστήματα Yoleni’s

Ελαιών Σκούρτη / Από βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνες στην Κορινθία, ποικιλίας Μανάκι, παράγεται αυτό το αγουρέλαιο. Είναι ελαφρύ, ελάχιστα πικρό, ταιριάζει σε σαλάτες, ψαρικά και κρεατικά.

Στα καταστήματα Θανόπουλος, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών