ΑΓΟΡΑ

Γαρίδες: Οι «πριγκίπισσες» των θαλασσινών

Τώρα που οι γαρίδες είναι στα καλύτερά τους, τις μαγειρεύουμε και μαθαίνουμε όλα τα είδη που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά.

04.06.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Γαρίδες: Οι «πριγκίπισσες» των θαλασσινών

Τώρα που οι γαρίδες είναι στα καλύτερά τους, τις μαγειρεύουμε και μαθαίνουμε όλα τα είδη που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά.

Tα νοστιμότατα αυτά θαλασσινά, που από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος καλοκαιριού είναι στην καλύτερη εποχή τους, ανήκουν στα μαλακόστρακα αρθρόποδα, στην ομοταξία των καρκινοειδών όπου περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά βρώσιμα είδη όπως οι αστακοί, οι καραβίδες και τα καβούρια. Εκτός από τη νοστιμιά της, η γαρίδα δεν μας επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις. Δεν είναι ερμαφρόδιτο ούτε αλλάζει φύλο. Υπάρχει αρσενικό και θηλυκό, και το πρώτο γονιμοποιεί το δεύτερο, που κάνει 50.000 – 1.000.000 αυγά ανάλογα με το είδος.

Στις θάλασσές μας υπάρχουν τέσσερα είδη γαρίδας. Αυτή που αποκαλούμε γάμπαρη, με μήκος 10 – 14 εκ. και χρώμα σταχτί, η απλή γαρίδα με χρώμα ελαφρά ρόδινο και μήκος 5 – 7 εκ., η κόκκινη γαρίδα της Κοιλάδος που ψαρεύεται αποκλειστικά σε μεγάλα βάθη στο ομώνυμο χωριό κοντά στην Ερμιόνη, και το Συμιακό γαριδάκι που ψαρεύεται στα Δωδεκάνησα με κιούρτους και ονομάστηκε έτσι επειδή οι Συμιακοί ψαράδες το αλίευσαν πρώτοι.

Γενικά, στη γαρίδα αρέσουν τα μεγάλα βάθη, εκτός κάποιων συγκεκριμένων εποχών που λόγω π.χ. ωοτοκίας πάνε στα ρηχά. Εξ όσων γνωρίζω, του γενικού αυτού κανόνος εξαιρείται η γάμπαρη (γαρίδα σταχτιά) που προτιμά βιοτόπους όπως ο Αμβρακικός, οι εκβολές του Αχελώου και οι ακτές της Θράκης.

Στην Ελλάδα, δεν επαρκεί η ντόπια και έτσι εισάγουμε νωπές και κατεψυγμένες γαρίδες από διάφορα μέρη. 

Αγοράζοντας τις γαρίδες

Στην επιλογή της γαρίδας να προσέχετε πάντα το κεφάλι να μην έχει μαυρίσει γιατί αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει η σήψη. Οι τιμές των διάφορων τύπων γαρίδας σε ένα «μη μπουτίκ» ψαράδικο έχουν ως εξής: Η φρέσκια απλή ελαφρά ρόδινη γαρίδα έχει 8 – 12 € το κιλό. Η φρέσκια γάμπαρη αναλόγως μεγέθους έχει από 25 – 45 € το κιλό και τέλος το Συμιακό γαριδάκι έχει 12 – 14 € το κιλό. Πάμε τώρα στις γαρίδες εισαγωγής που θα τις βρείτε να πωλούνται με νούμερα. Να ξέρετε πως το μεγαλύτερο μέγεθος είναι το «τζάμπο» και ακολουθούν από το 0 μέχρι το 6 που είναι το μικρότερο. Οι τιμές τους ξεκινούν από 8 ευρώ και φτάνουν τα 40 ευρώ ανάλογα το μέγεθος και την προέλευσή τους.

Μαγειρεύοντας γαρίδες

 Επειδή μαγειρεύονται απανταχού της υδρογείου, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές. Τη μεγάλη γαρίδα ο Θεούλης την έκανε για να την τρώμε φρέσκια, βραστή, με λαδολέμονο. Με σεβασμό όμως στις αρχές της δημοκρατίας και τα πολλά και ποικίλα γούστα της πλειοψηφίας, σας παραθέτουμε κάποιες συνταγές που «κάτι έχουν να πουν»!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών