ΑΓΟΡΑ

Γιατί αξίζει να ψωνίσεις στη Βαρβάκειο

Δεκατρείς νόστιμες ανακαλύψεις εντός και εκτός της Δημοτικής Αγοράς.

06.03.2020
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Δεκατρείς νόστιμες ανακαλύψεις εντός και εκτός της Δημοτικής Αγοράς.

  1. Η ψαραγορά «δεν παίζεται» στο φθηνό ψαράκι. Οι περισσότεροι έρχονται γι’ αυτά που λέμε δεύτερα ψάρια, τα βραστόψαρα και όλα τα μικρά. Προτιμήστε να ψωνίσετε Παρασκευή και Σάββατο, έχει πιο πολύ κόσμο και αυτά τα είδη σπάνια τους μένουν, καθώς είναι δημοφιλή και φθηνούτσικα. Αυτή την εποχή πάρτε γόπες, καπόνια, σκαθαράκια. Επίσης, σουπιές και μοσχιούς για κάνα ψεύτικο χταποδόρυζο.
  2. Στον Αράπη βρίσκετε φρέσκα μύδια, καθαρισμένα, μέσα σε σακουλάκι. Αλλά και όλα του είναι καλής ποιότητας. Για μακαρονάδα με θαλασσινά αναζητήστε και το διχτάκι με τα αχηβαδάκια βόνγκολε – ταΐζει 4-5 άτομα μαζί με την πάστα.
  3. Για βασιλικά καβούρια και λοιπά κατεψυγμένα καλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας θα πάτε στο κατάστημα της Έλλης Λευθέρη.
  4. Για σιτεμένα ελληνικά κρέατα στον Αγγελή (Αιόλου 81, μπαίνετε από τη στοά). Ο Θανάσης είναι ο ψαγμένος κρεοπώλης της αγοράς. Αναζητά ζώα που έχουν βοσκήσει. Έχει βιτρίνα-ψυγείο ωρίμανσης και μπορείτε να του ζητήσετε να ωριμάσει για σας ένα ωραίο T-bone. Στους πιστούς του πελάτες δίνει μεδούλι δώρο, για μεζέ. Για τα καλά τραπεζώματα παραγγείλετε εγκαίρως ρολά, από αρνί ή μοσχάρι. Το σουβλάκι κοτόπουλο το περνάνε εδώ ένα ένα με το χέρι. Θα βρείτε και ταρτάρ, όπως και καρπάτσιο, και μάλιστα από μοσχάρι Κερκίνης, το οποίο λεπτοκόβει και το βάζει σε λαδόκολλα. Φιλική συμβουλή: Φάτε το επιτόπου.
  5. Για ζυγούρια, γίδες, προβατίνες και όλα τα «χοντρά», στον Σταθούλη (Φιλοποίμενος 12). Για βοδινά στον Πιρλιμπό (Φιλοποίμενος 14). Ξέρουν να κόβουν καλά το κρέας. Ζητήστε περιποιημένα κομμάτια, σπαλομίτες, χτένια, τα ψαχνά με κόκαλα για μοσχαρόσουπες πρώτης τάξεως. Εδώ πάρτε και σιδηρόδρομο.
  6. Για «απαγορευμένους» μεζέδες-λιχουδιά, στο μαγαζί της Λίτσας Λευκαδίτη (Φιλοποίμενος 3). Αμελέτητα, πατσοπόδαρα, πνευμόνια, εντόσθια, μυαλό, γλώσσες και μάγουλα. Ξέρει και από περίεργες συνταγές από έθνικ κουζίνες, όπως είναι η αφρικανική pepper soup. Είναι γλυκύτατη, ρωτήστε τη.
  7. Για πρόβειο βούτυρο Καλαβρύτων, στο Μαντρί (Φιλοποίμενος 3). Εδώ ζητήστε και καλή, μαλακή φέτα Κεφαλονιάς.
  8. Για τα ρύζια λογιών λογιών που έχει το μικρό μπακάλικο στην Αριστογείτονος, μετά τα παλαιοπωλεία και το μίνι μάρκετ του Ζαχαριά, απέναντι από τα μανάβικα. Το ακριβό του Μπασμάτι (στην ταμπέλα γράφει «σούπερ Μπασμάτι») κοστίζει 2,99 ευρώ και είναι ένα από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει. Αφράτο και αρωματικό, δεν χρειάζεται παρά καλό πλύσιμο και βράσιμο σε αναλογία 1:2. Θα βρείτε και ωραία Τζάσμιν Ταϊλάνδης και Καμπότζης, Μπασμάτι Πακιστάν και Ινδίας, όπως και ελληνικά Νυχάκι και Καρολίνες.
  9. Για ελιές, στους δύο πάγκους δίπλα στα μανάβικα της Αριστογείτονος. Ο Σοφοκλής έχει ωραία ψωμωμένη θρούμπα, αλατισμένη, αλλά και με λιγότερο αλάτι, όπως και τσακιστές Αγρινίου. Ο διπλανός έχει αψιές τσακιστές Αμφίσσης με μάραθο.
  10. Για προϊόντα της ρωσικής κουζίνας, στο Μπατανιάν (Αρμοδίου 14). Πολλά ζυμαρικά, πελμένι με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλο, ή με ξινολάχανο και μανιτάρια, αλλά και βαρένικα με πατάτα ή τυρί. Πολλά είδη κατεψυγμένων φρούτων – φραγκοστάφυλα, βύσσινα, βατόμουρα μαύρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, μέχρι αρώνια ή και ανάμεικτα κόκκινα φρούτα– ό,τι πρέπει για σάλτσες και μαρμελάδες, για γλυκά ή αλμυρά και σε πολύ καλές τιμές. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, ζητήστε την έξτρα πικάντικη μουστάρδα στο χρυσό κουτάκι, την έχουν στο ψυγείο. Φυσικά μη φύγετε χωρίς σμετάνα (ρωσική ξινόκρεμα), που παραδοσιακά σερβίρουν πάνω από τα ζυμαρικά τους, αλλά εσείς μπορείτε να τη βάλετε και σε τσίζκεϊκ. Έχει πολλά είδη ανάλογα με τα λιπαρά για κάθε παρασκευή.
  11. Για χαλβάδες του μπακάλη από το εργαστήριο του Κρητικού σταματήστε στον Καστάνο επί της Αθηνάς, δίπλα στην είσοδο της αγοράς. Εδώ θα βρείτε και αυτόν με την κουβερτούρα, που σπάνια δίνουν εκτός εργαστηρίου.
  12. Για την τέλεια ταραμοσαλάτα πάρτε ταραμόγλωσσα από το Λίγο και καλό (Αθηνάς 44). Είναι κατά τι πιο ακριβή από τον ταραμά, αλλά πρόκειται για ντελικατέτσα πρώτης γραμμής. Εδώ θα βρείτε και πολλά φιλέτα ψαριών διατηρημένα σε νερό η λάδι, όπως στιλπνή λακέρδα. Την ίδια έχω βρει στα καλύτερα λακερδάδικα στο Μεγάλο Παζάρι της Τουρκίας. Από εδώ πάρτε και ταϊσμένα σαλιγκάρια, έτοιμα για μπλουμ.
  13. Για φρέσκια ρίζα κουρκουμά, βούτυρα ξηρών καρπών, ποικιλία από φυτικά γάλατα, αλλά και χαρούπια, στις 1.001 γεύσεις (Αθηνάς 42), στη φάτσα της αγοράς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών