ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαϊντανός

Αγαπημένο μυριστικό της μαγειρικής, ο φρέσκος μαϊντανός δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε να τον σπέρνουμε και να τον καλλιεργούμε.

27.11.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Μαϊντανός

Αγαπημένο μυριστικό της μαγειρικής, ο φρέσκος μαϊντανός δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε να τον σπέρνουμε και να τον καλλιεργούμε.

Ο μαïντανός (Petroselinum crispum) απολαύει, δίχως άλλο, εδώ και πολλούς αιώνες της φήμης του πιο αγαπημένου μυριστικού στη μαγειρική των ευρωπαϊκών χωρών. Εχει μάλιστα τόσο συχνή παρουσία στα υλικά των εδεσμάτων, ώστε πλέον όσοι συμμετέχουν τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές βαφτίζονται με το όνομά του. Χάρη στο δραστικό αιθέριο έλαιο που περιέχουν οι σπόροι κυρίως και τα φύλλα του, ο μαϊντανός έχει μεγάλη ιστορία ως διουρητικό, αντιφυσητικό και αφροδισιακό βότανο. Ήδη στο «Περί ύλης ιατρικής» του Διοσκουρίδη απαριθμούνται όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες του «πετροσέλινου», ενώ στην περιγραφή του αναφέρεται ότι «φύεται εν Μακεδονία εν αποκρήμνοις τόποις». Ευνόητο είναι λοιπόν γιατί ανάμεσα στα εναλλακτικά ονόματά του, όπως περσέμολο, μυρωδιά, μακεδονήσι, επικρατέστερο είναι το τελευταίο. Ομελέτες και σούπες, σαλάτες και σάλτσες ευνοούνται από το σπουδαίο άρωμα και τη δυνατή του γεύση. Οταν πάντως θυμόμαστε να νοστιμίζουμε τακτικά με τα φυλλαράκια του τα πιάτα, επωφελείται και η υγεία μας. Κι ετούτο διότι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα και παραπάνω βιταμίνη C από το πορτοκάλι, ενώ είναι επίσης πλούσιος σε σίδηρο και στα ξακουστά πια, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης τους, καροτενοειδή. Είναι ορεκτικός και χωνευτικός, προσφέρει βοήθεια σε περιπτώσεις φλεγμονών του ουροποιητικού και, όταν μασιέται, καταπολεμά τη δυσοσμία του σκόρδου. Η άποψη πως αρκεί να ραμφίσει λίγο τα φυλλαράκια του ο παπαγάλος για να πετάξει μέχρι τα «θυμαράκια» δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Καλλιέργεια και μυστικά

Πού ευδοκιμεί; Αγαπά τις ηλιόλουστες και απάνεμες θέσεις. Το χειμώνα θέλει προστασία από το κρύο.

Πότε τον βρίσκουμε; Παρόλο που τον συναντάμε στα φυτώρια όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή είναι από το Φεβρουάριο ώς τα τέλη Οκτωβρίου.

Πότε σπέρνουμε; Σπέρνουμε όλο το χρόνο. Από το Φεβρουάριο ώς τα τέλη Οκτωβρίου υπαίθρια. Το υπόλοιπο διάστημα υπό κάλυψη. Αν σπείρουμε το μαϊντανό προς τα τέλη Οκτωβρίου, μετά το πότισμα, θα καλύψουμε τη ζαρντινιέρα με διαφανή μεμβράνη, αλλιώς το κρύο δεν θα αφήσει τους σπόρους να βλαστήσουν. Μόλις σκάσουν οι σπόροι, τρυπάμε τη μεμβράνη για να αερίζονται. Την αφήνουμε για 1 εβδομάδα και την αφαιρούμε.

Πότε φυτεύουμε; Η καλύτερη εποχή για να φυτέψουμε το μαϊντανό είναι αργά την άνοιξη.

Καλλιέργεια σε γλάστρα & σε ζαρντινιερα: Αφού ανοίξουμε τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας, απλώνουμε στον πυθμένα ελαφρόπετρα για την καλή στράγγιση του νερού. Από πάνω βάζουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή κομπόστ (οργανικό βελτιωτικό εδάφους), μία στρώση καλά χωνεμένη κοπριά και μία χούφτα λίπασμα ασβεστίου.

Φροντίδα: Ποτίζουμε κάθε 4 – 6 ημέρες το φθινόπωρο και το χειμώνα και πιο συχνά τον υπόλοιπο καιρό. Κάθε 20 ημέρες προσθέτουμε στο νερό υγρό πλήρες λίπασμα (που περιέχει σε ίσες ποσότητες άζωτο, φώσφορο, κάλιο).

Συγκομιδή: Μπορούμε να μαζέψουμε το μαϊντανό 1 μήνα μετά από τη φύτευση και 2 – 2½ μήνες μετά τη σπορά.

Στην κουζίνα

Τα φρέσκα φύλλα του μαϊντανού αλλά και τα τρυφερά κλωνάρια του αποτελούν θαυμάσιο μυρωδικό για όλα σχεδόν τα φαγητά. Η λεπτή και ντελικάτη γεύση του αναδεικνύει τις γεύσεις και τα αρώματα των υπόλοιπων υλικών, χωρίς να τα καλύπτει.

Ιδανικό μυρωδικό για όλα τα λαδερά φαγητά, ταιριάζει άριστα και με όλα τα κρεατικά, τόσο που σπάνια φτιάχνουμε μπιφτέκια χωρίς αυτόν. Βασικό υλικό του ταμπουλέ και απαραίτητο συστατικό κάθε λογής ζωμού.

Ταιριάζει θαυμάσια με την ντομάτα αλλά και με το λάχανο, ενώ και μόνος του γίνεται μια υπέροχη σαλάτα, την οποία τιμούν ιδιαίτερα στη Σύρο. Διατηρεί στο μέγιστο τη γεύση, το άρωμα αλλά και το χρώμα του, αν τον προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT