ΠΡΟΪOΝΤΑ

Με έναν πλάστη στο χέρι

Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν τις πίτες, τις ζύμες και κάθε λογής ζυμαράκια, και θέλουν να μάθουν να τα φτιάχνουν στο σπίτι. Μυστικά και οδηγίες για διάφορα είδη φύλλου και πολλές νόστιμες συνταγές.

11.12.2018| Updated: 22.01.2022
Με έναν πλάστη στο χέρι

Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν τις πίτες, τις ζύμες και κάθε λογής ζυμαράκια, και θέλουν να μάθουν να τα φτιάχνουν στο σπίτι. Μυστικά και οδηγίες για διάφορα είδη φύλλου και πολλές νόστιμες συνταγές.

Στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας η πίτα, εκτός από εμβληματικό έδεσμα, είναι και σύμβολο, του οποίου η σημασία αλλάζει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής της. Αλλού συμβολίζει την ευρηματική κουζίνα της ένδειας, όπως στον Τύρναβο η τσουκνιδόπιτα ή στο Ζαγόρι η μπλατσάρα (ή μπατσαριά), που φτιάχνουν με μια χούφτα αλεύρι καλαμποκιού και χόρτα για να χορτάσει όλη η οικογένεια. Αλλού εκφράζει την αξιοσύνη, όπως στις μακεδονίτικες και στις γιαννιώτικες πίτες με τους περίτεχνους κόθρους, αλλού δείχνει την πληθωρικότητα, όπως στην κασσάτα του Μετσόβου με τα τριάντα λεπτά φύλλα, το μπόλικο τυρί και το βούτυρο, που γλιστράει ανάμεσα στα φύλλα της.

Πίτες με γεμίσεις κάθε λογής, πιτάκια νησιώτικα, πίτες γιορτινές, που είναι συνήθως δαπανηρές σε χρόνο και υλικά, πίτες εποχικές, πίτες αγίων, πίτες της στιγμής στο τηγάνι. Την Ελλάδα όλη φτιάχνεις αν βάλεις δίπλα δίπλα τα ταψιά και τις πιατέλες με όλα αυτά. Δεν είναι μόνο η απεριόριστη έμπνευση των συνταγών που τις κάνει τόσο ποθητές και δημοφιλείς, αλλά και η νοστιμιά τους – το τραγανό φύλλο που χρυσίζει στον φούρνο, το αφράτο ζυμαράκι που φουσκώνει στο τηγάνισμα, η γέμιση που σιγοψήνεται φασκιωμένη μέσα στα φύλλα και γλυκαίνει. Πίτες σαν αυτές παρουσιάζει ο Κωστής Κωστάκης στο βιβλίο του «Πίτες από χέρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με έμπνευση από τη μαγειρική παράδοση της Μεσογείου αλλά και του τόπου του, της Κρήτης, περιγράφει πολύ αναλυτικά συνταγές παραδοσιακές που τις έχει προσαρμόσει στον σύγχρονο τρόπο ζωής – είναι κατάτι λιγότερο λιπαρές. Δεν είναι ένα βιβλίο για πρωταθλητές του είδους, αν και ακόμα και οι γνώστες θα βρουν κάποια νέα, ενδιαφέρουσα συνταγή. Είναι όμως κυρίως για όσους θέλουν να μάθουν τα βασικά ζυμαράκια και να εξασκηθούν χωρίς φόβο στην παρασκευή της πίτας. Στο βιβλίο παρουσιάζονται περισσότερες από εξήντα συνταγές, όλες δοκιμασμένες και οι περισσότερες παρασκευασμένες στη μοντέρνα boulangerie «Α λα γκρεκ» που διατηρεί ο συγγραφέας στο Χαλάνδρι. Μεταξύ αυτών γκιοζλεμέδες, πρασινίτσα Δράμας, χανιώτικη κρεατότουρτα, πιροσκί και ταχινόπιτες. Το βιβλίο χωρίζει την πίτα σε κατηγορίες σύμφωνα με το είδος της ζύμης: με άζυμο ζυμάρι, για τηγάνι, ζύμες με μαγιά, ζύμες με βούτυρο και γιαούρτι, χυλοί και γλυκές πίτες. Δίνει οδηγίες με απλά λόγια και σαφή βήματα και μοιράζεται κόλπα για σίγουρη επιτυχία.


Πληροφορίες: Κωστής Κωστάκης, «Πίτες από χέρι», εκδ. Ψυχογιός, 2017, γλώσσα: ελληνικά, σελ. 240

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών