ΑΓΟΡΑ

Όσο πιο ελαφρύ το καρπούζι, τόσο πιο γλυκιά η σάρκα του

Φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν και είναι νόστιμα και ζουμερά τον Ιούλιο. Αλλά και τα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται αυτό τον μήνα.

05.07.2017| Updated: 25.06.2021
Όσο πιο ελαφρύ το καρπούζι,  τόσο πιο γλυκιά η σάρκα του

Φρούτα

Καρπούζι: Παρότι οι ρίζες του χάνονται στα άνυδρα εδάφη της τροπικής Αφρικής, οι καρπουζιές καταλαμβάνουν πάνω από 150.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας σημαντική προτίμηση στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης. Τα υπαίθρια καρπούζια, που αγαπούν τη ζέστη αλλά και τα πλούσια, γόνιμα εδάφη, τα βρίσκουμε στις αγορές από τέλη Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου, ανάλογα με την περιοχή και το επιμέρους κλίμα. Αν και η καλλιέργειά του δεν αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, οπότε οι ψεκασμοί είναι περιορισμένοι, μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικά καρπούζια, αλλά και καρπούζια ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Από τις πιο σημαντικές ποικιλίες και υβρίδια της ελληνικής αγοράς είναι τα Crimson Sweet, τα Blue Ribbon, τα Sugar Baby και τα Charleston Grey, ενώ τελευταία βρίσκουμε και κάποια υβρίδια άσπερμων καρπουζιών, τα μίνι καρπούζια (βάρους 1,5 – 2 κιλών) και κάποια άλλα με κίτρινο χρώμα σάρκας. Οσο πιο ελαφρύ είναι το καρπούζι, τόσο πιο γλυκιά και ώριμη θα είναι η σάρκα του. Αν και συντηρείται σε δροσερό μέρος για 2 με 3 εβδομάδες, μόλις το κόψουμε, θα πρέπει να το καταναλώσουμε σύντομα κι εντός 2 – 3 ημερών. Καταρρίπτοντας τους μύθους που το ακολουθούν, το καρπούζι δεν περιέχει μόνο ζάχαρη και νερό, αλλά και άφθονες βιταμίνες, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο, άρα είναι ευεργετικό για τον οργανισμό.

Είναι καλή εποχή για: Βερίκοκα, Βύσσινα, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Κορόμηλα, Νεκταρίνια, Ροδάκινα, Καρπούζια, Πεπόνια

Τώρα βρίσκουμε τα τελευταία: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλέντσια), Μούσμουλα

Ψυγείου είναι: Αβοκάντο, Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Χειμερινά πορτοκάλια


Λαχανικα

Στην εποχή τους είναι: Αμπελοφάσουλα, Αρμύρα, Αγγούρια, Βασιλικός, Καρότα, Κολοκύθια, Μελιτζάνες, Μπάμιες, Μπιζέλια, Ντομάτες, Πιπεριές, Ραπανάκια, Σαλάτες, Σέλινο, Σελινόριζα, Φασολάκια.


Ψάρια – θαλασσινά

Ως τα τέλη του μήνα εκτείνεται η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τα κυδώνια και ξεκινούν και οι γυαλιστερές. Ισχύει ακόμη η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μύδια, τα οποία έχουν και περισσότερο φαΐ τους ζεστούς μήνες. Επίσης, λόγω καλού καιρού έχει πολλά δίχτυα και παραγάδια, ενώ συνεχίζουν να αλιεύουν και τα γρι γρι. Ετσι, βρίσκουμε αυτή την εποχή άφθονα αφρόψαρα κι αρκετά μεγάλα ψάρια από τα παραγάδια. Επιπλέον, τώρα που τα νερά είναι ζεστά, τα αφρόψαρα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε Ω3 λιπαρά: Αθερίνα, Γαύρος, Γλώσσα, Γόπα, Ζαργάνα, Λυθρινάκια, Μελανούρι, Παντελής (Σικιός), Πετρομπάρμπουνα, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Φαγκρί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών