ΠΡΟΪOΝΤΑ

Προσούτο από τον Προυσό

Η μικρή μονάδα στην ορεινή Ευρυτανία παράγει αλλαντικά φυσικής ωρίμασης.

13.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Προσούτο από τον Προυσό

Η μικρή μονάδα στην ορεινή Ευρυτανία παράγει αλλαντικά φυσικής ωρίμασης.

 

Ο Χρήστος Στρεμμένος υπήρξε για πολλά χρονιά πρεσβευτής μας στην Ιταλία και συγχρόνως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, την πατρίδα του ιταλικού σαλαμιού. Πλέον κοντράρει τους Ιταλούς στα ίσα με το προσούτο που φτιάχνει στον Προυσό της ορεινής Ευρυτανίας. «Το κλίμα στο χωρίο είναι πολύ καλύτερο από το ιταλικό για την παραγωγή αλλαντικών. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια αναβίωσης των παραδοσιακών προϊόντων. Καθιερώθηκε να λέγεται προσούτο, όμως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, απ’ ό,τι βρήκα στο Λαογραφικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ονόμαζαν το αλατισμένο χοιρινό μπούτι ακροκώλιο», εξηγεί ο κ. Στρεμμένος. 

Στο Στρογγυλοβούνι έχει φτιάξει μια όμορφη και καθαρή γουρουνόφαρμα, με στόχο όλα τα προϊόντα του να είναι από βιολογικά κρέατα. Η αλλαντοποιία άρχισε να λειτουργεί το 1992 και είναι η μοναδική στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμασης, όπως σαλάμια αέρος, καπνιστό μπέικον και φυσικά φρέσκο προσούτο, που είναι ίσο, αν όχι καλύτερο, από το Dolcio της Πάρμας. Παράγει, επίσης, χωριάτικα λουκάνικα με πράσο καπνιστά ή μη (νοστιμότατα και εύπεπτα), χοιρομέρι κρασάτο (αποτελεί ως έχει από μόνο του ένα εξαιρετικό κρύο πιάτο), χοιρινό φιλέτο, λόντζα (λούζα για τις Κυκλάδες) κ.ά.


Ε. Στρεμμένος και Σία ο.ε., Προυσός Ευρυτανίας, τηλ.: 22370-80.810, Αθήνα, τηλ.: 210-64.40.195. Θα βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα ΑΒ και σε καλά ντελικατέσσεν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών