ΑΓΟΡΑ

Μάιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Ο Μάιος είναι ο μήνας που οι φράουλες, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια και ο αρακάς είναι στα καλύτερά τους. Βρίσκουμε επίσης και τα πρώτα θερινά φρούτα.

01.05.2018| Updated: 05.05.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Μάιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Λαχανικά

  • Εποχικά: Ολόγλυκα και πεντανόστιμα είναι αυτή την εποχή όλα τα ανοιξιάτικα κηπευτικά: Αρακάς, σπαράγγια, λευκά και πράσινα, κουκιά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, καρότα ενώ σε κάποιους πάγκους λαϊκής βρίσκουμε αμπελόφυλλα και ματσάκια με χαμομήλι. Οι αγκινάρες που άλλες χρονιές ήταν φθηνότερες αυτόν τον μήνα, φέτος λόγω γενικευμένης ακρίβειας οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Τα παντζάρια είναι αυτόν το μήνα γλυκύτερα από ποτέ. Επίσης βρίσκουμε αρωματικά φυτά, όπως βασιλικό, κάρδαμο και μάραθο. Στα μέσα του επόμενου μήνα ξεκινούν από τις πιο ζεστές περιοχές, όπως Κρήτη και νότια Πελοπόννησο, τα πρώτα υπαίθρια κηπευτικά, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές.
  • Θερμοκηπίου: Φασολάκια.
  • Όψιμα: Λάχανα, σπανάκι, σελινόριζες.

Φρούτα

  • Εποχικά: Τα πορτοκάλια Βαλέντσια και τα Λάνε λέιτ κατακλύζουν τις λαϊκές και εξ αυτών τα της Λακωνίας φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Η φράουλα βασιλεύει στους περισσότερους πάγκους, με νοστιμότερες αυτές που προέρχονται από την Πελοπόννησο και κυρίως Αχαΐα και Ηλεία, αλλά και από την Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία και την Ημαθία. Προς τα τέλη του Μαΐου ξεκινούν τα πρώτα θερινά φρούτα, όπως, βερίκοκα, κορόμηλα και μούσμουλα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, καθώς και πεπόνι και καρπούζι από την Κρήτη.
  • Όψιμα: Αβοκάντο και περγαμόντα.
  • Ψυγείου: Ακτινίδια, αχλάδια, μήλα.

Ψάρια – θαλασσινά

Μέχρι και το τέλος του μήνα στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι-γρι. Οι καλοκαιρίες ευνοούν επίσης την αλιεία με παραγάδια. Έτσι βρίσκουμε άφθονα αφρόψαρα, βραστόψαρα, γαλέο, γαύρο, γλώσσα, γόπα, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσους, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπριά, σφυρίδες, πεσκανδρίτσες κ.ά. Ειδικά το μαγιάτικο, αλλιώς και μανάλι ή μαναμίδι, είναι το ψάρι του μήνα, αφού τώρα πλησιάζει στις ακτές και είναι ευκολότερη η αλιεία του. Ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας που ισχύει η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές. Όσο καλοκαιριάζει, λιγοστεύουν οι γαρίδες, αλλά βρίσκουμε κυδώνια, αστακούς, καραβίδες και μύδια ψωμωμένα, που τους ζεστούς μήνες έχουν περισσότερο φαΐ. Μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, σαργοί, σπάροι, φαγκριά και λυθρίνια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, οπότε δεν τα επιλέγουμε, όπως ούτε και κόκκινο τόνο, ξιφία, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες, που είναι είτε απειλούμενα είτε προστατευμένα είδη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών