ΑΓΟΡΑ

Στο καλάθι του Μαΐου

Tα μαγιάτικα παντζάρια είναι τα καλύτερα

01.05.2018
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Tα μαγιάτικα παντζάρια είναι τα καλύτερα.

Λαχανικά
Ολόγλυκα και πεντανόστιμα είναι αυτή την εποχή όλα τα ανοιξιάτικα κηπευτικά: Αρακάς, σπαράγγια, λευκά και πράσινα, κουκιά, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, ενώ σε κάποιους πάγκους λαϊκής βρίσκουμε αμπελόφυλλα και ματσάκια με χαμομήλι. Τα παντζάρια είναι αυτόν το μήνα γλυκύτερα από ποτέ. Ανοιξιάτικες πατάτες βρίσκουμε κυρίως από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη, από όπου προέρχονται και οι αυστηρά εποχικές λεπτόφλουδες, πρώιμες, ανοιξιάτικες (ή αλλιώς νέας εσοδείας). Ξεχωριστή νοστιμιά έχουν οι πατάτες της Νάξου και του Λασιθίου. Οι αγκινάρες είναι φθηνότερες, με εξαίρεση τις εξαιρετικής νοστιμιάς ημιάγριες τηνιακές, των οποίων όμως φέτος λόγω της βαρυχειμωνιάς θα είναι κατά πολύ μειωμένες οι ποσότητες. Επίσης βρίσκουμε αρωματικά φυτά, όπως βασιλικό, κάρδαμο και μάραθο, και τα τελευταία χειμερινά κηπευτικά και μυρωδικά: Λάχανα, καυκαλήθρες, κουνουπίδια, μπρόκολα, μυρώνια, πράσα, σπανάκι, ραδίκια, σέλινα και σελινόριζες. Στα μέσα του επόμενου μήνα ξεκινούν από τις πιο ζεστές περιοχές, όπως Κρήτη και νότια Πελοπόννησο, τα πρώτα υπαίθρια κηπευτικά: Κολοκύθια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κ.ά.

Φρούτα
Τα πορτοκάλια Βαλέντσια κατακλύζουν τις λαϊκές και εξ αυτών τα της Λακωνίας φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Η φράουλα βασιλεύει στους περισσότερους πάγκους, με νοστιμότερες αυτές που προέρχονται από την Πελοπόννησο και κυρίως Αχαΐα και Ηλεία, αλλά και από την Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία και την Ημαθία. Τα καλύτερα κεράσια της χρονιάς για κάποιους είναι τα Βοδενών, που θα βρίσκουμε από τις αρχές του επόμενου μήνα. Από αυτά, εκλεκτότερα θεωρούνται τα ορεινά (Νάουσα, Εδεσσα, κ.λπ.). Προς τα τέλη του Μαΐου ξεκινούν τα πρώτα θερινά φρούτα, όπως βανίλιες, βερίκοκα, κορόμηλα και μούσμουλα, ενώ στα τελειώματά τους είναι τα αβοκάντο και τα περγαμόντα. Ψυγείου είναι: Ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, φιρίκια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια και χειμερινά πορτοκάλια.

Ψάρια – θαλασσινά
Ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας που ισχύει η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές. Οσο καλοκαιριάζει, λιγοστεύουν οι γαρίδες, αλλά βρίσκουμε κυδώνια, αστακούς και μύδια ψωμωμένα, που τους ζεστούς μήνες έχουν περισσότερο φαΐ. Μέχρι και το τέλος του μήνα στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι-γρι που αλιεύουν μεγάλη ποικιλία από ψάρια, μεταξύ των οποίων και άφθονα αφρόψαρα. Οι καλοκαιρίες ευνοούν επίσης την αλιεία με παραγάδια. Ετσι βρίσκουμε και: βραστόψαρα, γαλέο, γαύρο, γλώσσα, γόπα, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσους, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπριά, σφυρίδες, κ.ά. Ειδικά το μαγιάτικο, αλλιώς και μανάλι ή μαναμίδι, είναι το ψάρι του μήνα, αφού τώρα πλησιάζει στις ακτές και είναι ευκολότερη η αλιεία του. Μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, σαργοί, σπάροι, φαγκριά και λυθρίνια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, οπότε δεν τα επιλέγουμε, όπως ούτε και κόκκινο τόνο, ξιφία, γαλέο, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες, που είναι είτε απειλούμενα είτε προστατευμένα είδη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών