ΑΓΟΡΑ

Τα αυγά ψαριών Απ’ το Α Εως το Ω3

Γεύση από θάλασσα, εύθραυστη, ντελικάτη νοστιμιά, δυνατή αρμύρα. Εκτός από πολύ νόστιμα, τα αυγά των ψαριών περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και αποτελούν σπουδαία πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

15.02.2018
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Γεύση από θάλασσα, εύθραυστη, ντελικάτη νοστιμιά, δυνατή αρμύρα. Εκτός από πολύ νόστιμα, τα αυγά των ψαριών περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και αποτελούν σπουδαία πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

Αυγοτάραχο

Ψάρι: Κέφαλος (μπάφα) ή λαβράκι.
Προέλευση: Το πιο φημισμένο ελληνικό αυγοτάραχο παράγεται από μπάφα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.
Γνωρίζετε ότι: Έχει χρυσοκίτρινη έως χρυσοκόκκινη απόχρωση, σφιχτή υφή και άρωμα θάλασσας. Παστώνεται ολόκληρη η ωοθήκη και κερώνεται. Αν τα ψάρια έχουν αλιευθεί αποκλειστικά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τότε μόνο το αυγοτάραχο δικαιούται τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ. Από τα εισαγόμενα αυγοτάραχα αρκετά γνωστές είναι οι «γλώσσες Ρωσίας». Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά και αυγοτάραχο ελληνικού ξιφία από την Kalymnos Sea Food.
Τιμή: Αυγοτάραχο ΠΟΠ Μεσολογγίου 420 €/κιλό, αυγοτάραχο ελληνικής παρασκευής περίπου 40 €/200 γρ.
Γεύση: Συμπυκνωμένη θαλασσινή ένταση, ιωδιούχος επίγευση.
Ιδέα σερβίρισματος: Μία λεπτή φέτα αυγοτάραχο πάνω σε ένα μικρό κομμάτι λεμονιού.


Αυγά αχινού

Είδος: Αχινός.
Προέλευση: Λόγω της υπεραλίευσης ο αχινός ανακηρύχθηκε είδος προστατευόμενο κι έτσι η αλίευση του άγριου αχινού είναι πλέον παράνομη. Στην Ελλάδα προς το παρόν υπάρχει μία μικρή μονάδα καλλιέργειας αχινών, ενώ οι εισαγόμενοι συσκευασμένοι προέρχονται από καλλιέργειες σε Ισπανία, Ινδία, Βιετνάμ.
Γνωρίζετε ότι: 5 αυγά όλα κι όλα έχει κάθε αχινός, με κροκί μέχρι σκούρα κόκκινη απόχρωση και υφή μαλακιά και τρυφερή.
Τιμή: Εισαγωγής 16 €/50 γρ., ντόπιος 25 €/50 γρ.
Γεύση: Ιωδιούχος, θαλασσινή.
Ιδέα σερβίρισματος: Σε μικρά σφηνάκια με λίγο χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες τσίπουρο.


Μπρικ

Ψάρι: Σολομός.
Προέλευση: Αλάσκα, Νορβηγία, Χιλή, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία.
Γνωρίζετε ότι: Το μπρικ με τη μεγαλύτερη διάμετρο προέρχεται από τον σολομό Oncrynchous Keta του Ειρηνικού, ενώ με τη μικρότερη από τον ερυθρό σολομό. Τα αυγά πρέπει να είναι ισομεγέθη και να έχουν ομοιόμορφο χρώμα, διαφορετικά είναι κατώτερης ποιότητας.
Τιμή: 10-27 €/100 γρ.
Γεύση: Θαλασσινή, φινετσάτη.
Ιδέα σερβίρισματος: Απλώνουμε σε μπλινίς (ρωσικές πιτούλες) λίγη στραγγιστό γιαούρτι, το μπρικ και ξύσμα λάιμ.


Αυγά πέστροφας

Ψάρι: Πέστροφα.
Προέλευση: Γερμανία, ΗΠΑ, Χιλή, σκανδιναβικές χώρες, Αλάσκα, Γαλλία, Ιταλία.
Γνωρίζετε ότι: Χωρίς να είναι υποδεέστερο του μπρικ, δεν έχει την ίδια ζήτηση με αυτό.
Γεύση: Έντονο πορτοκαλί χρώμα και μέγεθος σχεδόν μισό σε σχέση με το μπρικ. Ευχάριστη θαλασσινή γεύση.
Τιμή: από 5 €/50 γρ.
Ιδέα σερβίρισματος: Πάνω σε μια φρυγανιά απλώνουμε λίγο αβοκάντο λιωμένο, τα αυγά πέστροφας και ξύσμα λεμονιού.


Χαβιάρι

Ψάρι: Οξύρρυγxος.
Προέλευση: Το είδος του ψαριού προέρχεται από την περιοχή της Κασπίας, μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Πλέον το χαβιάρι προέρχεται αποκλειστικά από ψάρια εκτροφής και παράγεται σε διάφορες χώρες, όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κίνα.
Γνωρίζετε ότι: Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος των οξύρρυγχων, το χαβιάρι παραδοσιακά χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους-ποιότητες: Beluga (Μπελούγκα) από σπάνιους και μεγάλους οξύρρυγχους, Oscetra (Οσιέτρα) από μέτριο σε μέγεθος οξύρρυγχο και Sevruga (Σεβρούγκα) από μικρόσωμους οξύρρυγχους με μικρά αυγά.
Τιμή: Μπελούγκα 140-225 €/ 30 γρ., Οσιέτρα από 61 €/30 γρ., Σεβρούγκα από 64 €/30 γρ.
Γεύση: Φίνα χαρακτηριστική γεύση βουτύρου, θαλασσινή, έντονη επίγευση.
Ιδέα σερβίρισματος: Σε σκεύος μέσα σε πάγο. Το απολαμβάνουμε πάνω σε κράκερ αλειμμένα με βούτυρο και χυμό λεμονιού.


Ταραμάς

Ψάρι: Μπακαλιάρος, κυπρίνος, γλώσσα. Προέλευση: Ισλανδία, Νορβηγία.
Γνωρίζετε ότι: Το χρώμα του είναι ανοιχτό γκρι-μπεζ έως σομόν. Ο κόκκινος ταραμάς είναι χρωματισμένος τεχνητά.
Τιμή: από 12 €/κιλό ο λευκός και από 4,5 €/κιλό ο κόκκινος.
Γεύση: Έντονη αρμύρα με την αίσθηση του παστού.
Ιδέα σερβίρισματος: Εκτός από ταραμοσαλάτες, αλείφουμε μία λεπτή στρώση ταραμά σε χωριάτικο ψωμί με λίγο λάδι και λίγο λεμόνι.


Αυγά χελιδονόψαρου

Ψάρι: Χελιδονόψαρο.
Προέλευση: Ισλανδία, Ταϊβάν, Κορέα, ΗΠΑ.
Γνωρίζετε ότι: Είναι γνωστά ως tobiko και η κύρια χρήση τους είναι ως γαρνιτούρα στο σούσι. Στη σύνθεσή τους περιέχουν αλάτι, σιρόπι καλαμποκιού και σόγια. Το φυσικό τους χρώμα είναι πορτοκαλί χρώμα. Συχνά χρωματίζονται στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μαύρου. Παρόμοια τόσο σε γεύση όσο και σε χρήση είναι και τα αυγά καπελάνου (είδος αθερίνας), γνωστά ως masago, τα οποία θεωρούνται β΄ διαλογής.
Τιμή: Τobiko από 16 €/100 γρ. και masago από 8 €/100 γρ.
Γεύση: Ήπια θαλασσινή γεύση, αρμυρή και με ελαφρώς καπνιστή αίσθηση.
Ιδέα σερβίρισματος: Σε κράκερ γαρίδας αλειμμένα με σάλτσα τσίλι και λίγο χυμό γκρέιπφρουτ.


Πέρλες αντζούγιας

Ψάρι: Αντζούγια.
Προέλευση: Ισπανία. 
Γνωρίζετε ότι: Πρόκειται για καινοτόμο προϊόν που παράγει αποκλειστικά η ισπανική εταιρεία Pescaviar από το 1997. Με έμπνευση από τη μόδα της μοριακής γαστρονομίας, ετοιμάζει ένα παρασκεύασμα σε μορφή πέρλας, με βάση το ψαχνό της αντζούγιας, μελάνι σουπιάς και χυμό λεμονιού.
Τιμή: 7-12 €/50 γρ.
Γεύση: Έντονη, ξηροκαρπάτη γεύση, με λεπτή θαλασσινή αίσθηση ψαριού και λεμονάτη οξύτητα.
Ιδέα σερβίρισματος: Σε ψητή μικρή πατάτα, με τυρί κρέμα (αν θέλουμε) και ξύσμα λεμονιού.


Πέρλες χρυσής ρέγκας

Ψάρι: Βασιλική ρέγκα
Προέλευση: Ισπανία
Γνωρίζετε ότι: Άλλο ένα καινοτόμο προϊόν που παράγει αποκλειστικά η ισπανική εταιρεία Pescaviar από το 1997. Μοριακής τεχνικής παρασκεύασμα, με βάση το ψαχνό της βασιλικής ρέγκας, μελάνι σουπιάς και χυμό λεμονιού.
Τιμή: 5,5-9 €/50 γρ.
Γεύση: Καπνιστή και λεμονάτη, με ελαφριά αίσθηση ψαριού.
Ιδέα σερβίρισματος: Αλείφουμε λεπτές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με κρέμα γάλακτος χτυπημένη με λίγο ούζο, βάζουμε από πάνω τις πέρλες και ξύσμα λεμονιού.

Που τα βρίσκουμε; Εκτός από τον ταραμά και το μπρικ που τα βρίσκουμε σε πολλά μαγαζιά (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία), τα υπόλοιπα τα αναζητούμε σε deli, ενημερωμένα παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αφοί Βασιλόπουλοι, Πανδαισία, Nora’s Deli, Μιράν, Αραπιάν, Select Salmon House, Θανόπουλος, Ηπειρώτισσα, Culpa deli, Degustation, Wok Shop, Il Salumaio di Atene, Μπαλάσκας, Ι Frati delicatessen, Oak κ.α.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών