ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τα μέλια με τα οποια… κολλήσαμε

Τα μέλια που δοκιμάσαμε ευφραίνουν όλες τις αισθήσεις.

02.05.2019| Updated: 20.01.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα μέλια με τα οποια… κολλήσαμε

Χρώματα κεχριμπαρένια και χρυσαφένια, ευωδιές βουνών και λόγγων από τρυγήματα σε βουνοπλαγιές με θυμάρια, βελανιδιές και έλατα, και συσκευασίες-κοσμήματα. Τα μέλια που δοκιμάσαμε ευφραίνουν όλες τις αισθήσεις.

Μέλι Ικαρίας, «Αναματόμελο»: Κλασική αξία το μέλι αυτό από ερείκη (στην Ικαρία τη λένε άναμα), στην ιδιαίτερη πλακέ συσκευασία, από τον Αντώνιο Καρίμαλη, παραγωγό, Ικαριώτη μελισσοκόμο 4ης γενιάς. Πυκνή, κρεμώδης υφή, αναπάντεχα βουτυρένια. Γεύση δυνατή με μακράς διάρκειας επίγευση και άρωμα λουλουδιών και βουτύρου μαζί. Μ. Β.
(Healthbay, www.throubi.gr, www.greek-e-foodmarket.com)


Βιολογικό Μέλι Καστανιάς «Κorys»: Στο Πλανητέρο Καλαβρύτων βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση του νεαρού μελισσοκόμου Βασίλη Κουτρουλάκη, που παράγει τα πολυβραβευμένα βιολογικά μέλια ελάτης, θυμαριού, κουμαριάς, ερείκης, πεύκου και καστανιάς. Ωραία συσκευασία, εξαιρετικό περιεχόμενο. Ξεχώρισα το μέλι καστανιάς για το ανοιχτό καστανοκόκκινο χρώμα του, το έντονο άρωμα που σε ταξιδεύει σε δάσος και τη γεμάτη, δυνατή, ελαφρώς πικρή του γεύση, που διαρκεί ώρες μετά. Μ. Β.
(Οινότυπο, Ελληνικά Καλούδια, Delizioso, κατάστημα «Γαστρονόμος»)


Μέλι Αγριοβελανιδιάς με Κοντορίγανη «Μελισσουργείον»: Αξέχαστη γεύση, σκούρο λαμπερό χρώμα, φίνα επίγευση αγριολούλουδων. Εξαιρετικός ο συνδυασμός της ελαφρώς πικρής γεύσης της αγριοβελανιδιάς με τη φρεσκάδα της κοντορίγανης. Είναι βιολογικό, βραβευμένο και το παράγει η οικογένεια Αργύρη στην Εύβοια. Μ. Β.
(Fotini’s Deli, 4 Εποχές, www.akros.gr κ.α.)


Μέλι βελανιδιάς «Ορεινά Κτήματα Παλαιοβράχας»: Τα μελίσσια του Κανάρη Τσίγκανου τρυγούν στις βελανιδιές στις πλαγιές του Γουλινά, που υψώνεται πάνω από το χωριό Παλαιοβράχα στη Φθιώτιδα. Το μέλι του συμπυκνώνει ευωδιές βανιλάτες και λουλουδένιες, με πλούσια γεύση και μακρά, γλυκιά επίγευση. Ανάλογα με την εποχή, παράγεται μέλι ερείκης, ελάτης και άλλα, μα της βελανιδιάς, με το κεχριμπαρένιο χρώμα και τη δυνατή ευωδιά είναι ίσως η κορωνίδα του μελισσοκομείου. Β. Κ.
(Συν Άλλοις, Μανδραγόρας, Red Kitchen, κατάστημα «Γαστρονόμος»)


Μέλι λεβάντας «Voria chora»: Έκρηξη φίνων αρωμάτων λεβάντας με την πρώτη κουταλιά από το ιδιαίτερο και εξαιρετικό τούτο μέλι με ελαφριά επίγευση ανθέων και μυρωδικών. Υφή σαν βούτυρο, βελούδινη και πλούσια. Ο Βασίλης Ζαβούνης και η Κατερίνα Γεωργιάδου καλλιεργούν βιολογικά 12 στρέμματα λεβάντας και λοιπών βοτάνων, όπως εχενάκεια και δεντρολίβανο, και εκεί τρυγούν περί τα 80 μελίσσια τους. Σημαντικό το γεγονός ότι τον κηρόσκορο τον αντιμετωπίζουν φυσικά, φυλάσσοντας τα μέρη των κυψελών σε δωμάτιο-ψυγείο. Μ. Β.
(Herbalalchemies, Θανόπουλος, Olybeea Fine Honey Products)


Μέλι βιολογικό, ελάτης και θυμαριού «Μέλλην»: Χρώμα, λαμπερό, χρυσαφένιο. Με το πρώτο πλοπ του καπακιού όταν ξεσφραγίσεις το βαζάκι, η ευωδιά του θυμαρίσιου μελιού ξεχύνεται πλούσια και μεθυστική. Γεύση λουλουδάτη και ελαφρώς καπνιστή, με γλυκύτητα μετρημένη που δεν καλύπτει τις υπόλοιπες αρετές του μελιού. Η μελισσοκομική Μέλλην, με υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Ρέλλο, εδρεύει στο Μαλανδρίνο Φωκίδας και τα έξοχα βιολογικά μέλια της (θυμαριού, ελάτης και θυμαριού-ελάτης) τρυγιούνται στις πλαγιές της Γκιώνας, από τους Δελφούς μέχρι και το Γαλαξίδι. Από τα ελάχιστα μέλια που απόλαυσα σκέτα, με το κουτάλι, χωρίς σταματημό. Β. Κ.
(Πωλητήριο Ξενοδοχείου Hilton, Graffito, και σε παντοπωλεία και deli σε Αράχωβα, Σαντορίνη, κ.ά.)


Μέλι «Nirra»: Στα δάση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελούν μέρος του δικτύου Natura 2000, τρυγούν τα μελίσσια της εταιρείας «Νirra» και παράγουν εξαιρετικά, πολύτιμα μέλια καστανιάς, δάσους, πεύκου κ.ά. Η συσκευασία τους κομψή, ξεχωρίζει με το ξύλινο καπάκι της, όπως και η νέα συσκευασία δώρου με 5 μικρά βαζάκια, για να απολαμβάνουμε την ποικιλία των γεύσεων ή να τα δωρίσουμε. Μ. Β.
(Cava Halari, Oak, Coconut, κατάστημα «Γαστρονόμος»)

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Απριλίου, τεύχος 156.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών