ΠΡΟΪOΝΤΑ

Tα Μυλέλια

Από τα media στη λαϊκή αγορά

13.02.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Τάσος Παυλίδης
Tα Μυλέλια

Χειροποίητα ζυμαρικά φυσικής ξήρανσης και άλλες νοστιμιές από μια μικρή αλλά θαυματουργή βιοτεχνία. 

 

Ψάχνοντας σε όλην την Ελλάδα, η Χριστίνα Παντελεημονίτη και ο σύζυγός της ανακάλυψαν έναν νερόμυλο (μυλέλι) 305 χρόνων στο χωριό Ίππειος στη Μυτιλήνη. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής τούς δίδαξαν όλα τα μυστικά και εργάστηκαν με αυταπάρνηση, ώσπου να τον επαναφέρουν στη ζωή το 1992. «Το αλεύρι που φτιάχναμε δεν μπορούσαμε να το πουλήσουμε», λέει η κυρία Παντελεημονίτη, «γιατί είναι δύσκολο, από σκληρό σίτο. Οπότε φτιάχναμε μόνοι μας ζυμαρικά στο σπίτι». 

Η δραστηριότητα άρχισε να μαθαίνεται από στόμα σε στόμα. Έτσι ενδιαφέρθηκαν κάποια ντελικατέσεν. Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση έφτιαξε νέα προϊόντα. Έμαθε τις παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους συντήρησης των τροφίμων ακολουθώντας τον σύζυγό της στα επαγγελματικά ταξίδια του ανά την Ελλάδα. Το 2000 η επιχείρηση μετακόμισε από την οικιακή κουζίνα στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του Αγίου Στεφάνου. Σήμερα, σημαντικό μέρος της παραγωγής εξάγεται. 

Η γκάμα περιλαμβάνει δεκάδες ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, σάλτσες, ντιπ, πατέ, λαχανικά σε ελαιόλαδο, τυριά, αρωματικά λάδια, ελιές, ρύζι, ριζότι, γλυκίσματα μελιού και φρούτων, γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες κ.ά. Το ελαιόλαδο είναι παραγωγής της οικογένειάς της, το στάρι το καλλιεργούν στον Φενεό, στα 1.960 υψόμετρο, το αλεύρι είναι ψυχρής άλεσης από το νερόμυλο. Τα τυριά, τα κηπευτικά, τα μυρωδικά είναι από παραγωγούς που γνωρίζει προσωπικά.


Προϊόντα «Μυλέλια» βρίσκουμε σε ντελικατέσεν και μπακάλικα σε όλην την Ελλάδα. Επίσης, στα Mastiha shop και στα Coffeeway, με τα οποία συνεργάζεται η βιοτεχνία. Έδρα: Ίππειος Λέσβος (Νερόμυλος). Α’ υποκατάστημα: Λεωφ. Μαραθώνος 29, Αγιος Στέφανος, τηλ.: 210-62.16.919, 210-62.19.230, 210-62.19.976. Β’ υποκατάστημα: Ακράτα Αχαΐας (Νερόμυλος).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών