ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τι είναι ο λούτσος

«Άκακος», άπαχος και νόστιμος. Δοκιμάστε το λευκό και ελαφρύ κρέας του λεμονάτο με σέλινο, ή τυλιγμένο σε κληματόφυλλα με πατατοσαλάτα.

11.08.2017| Updated: 25.06.2021
Τι είναι ο λούτσος

«Άκακος», άπαχος και νόστιμος. Δοκιμάστε το λευκό και ελαφρύ κρέας του λεμονάτο με σέλινο, ή τυλιγμένο σε κληματόφυλλα με πατατοσαλάτα.

Παλιότερα ήταν μόνον ένα ψάρι. Σήμερα τη φήμη του συνοδεύουν διάφορες αστείες και μη ιστορίες με τηλεπαρουσιάστριες, που μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο.

Το ψάρι λούτσος (Sphyraene sphyraena) λοιπόν, ανήκει στην οικογένεια των Σφυραινιδών, που αποτελείται από ένα γένος με 20 είδη. Στις θάλασσές μας ζει μόνο το ένα από αυτά, ο λούτσος ή σφύραινα ή ευρωπαϊκό μπαρακούντα. Το μήκος του μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και 60 εκατοστά (αν και συνήθως είναι 30 – 60 εκ.) και το βάρος του τα 4 κιλά. Βεβαίως, τα ανθρωποφάγα ξαδερφάκια του, των τροπικών νερών, φτάνουν τα 5 μέτρα!

Έχει σώμα επίμηκες και κεφάλι κωνικό με την κάτω σιαγόνα να προεξέχει της πάνω. Αν το κεφάλι του ήταν τετράγωνο θα θύμιζε πολύ μπουλντόγκ!

Το χρώμα του είναι σκοτεινό καφέ – λαδί ή γκρι πρασινωπό- μέσα στην θάλασσα, ενώ στις προθήκες του ιχθυοπωλείου «σκοτεινιάζει» και πάει προς το μαύρο. Οι λούτσοι ζουν σε βάθος μέχρι 100 μέτρα, σε αμμώδεις συνήθως βυθούς. Τα νεαρά ψάρια ζουν κοπαδιαστά κοντά στον βυθό, ενώ τα μεγαλύτερα ζουν μοναχικά. Τρέφονται κυρίως με άλλα αφρόψαρα και λιγότερο με κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Ψαρεύονται με δίχτυα και συρτή.

Ψωνίζοντας λούτσο

Ο λούτσος που θα βρούμε στην αγορά είναι σχεδόν πάντα ελληνικός και η τιμή του κυμαίνεται περίπου 14 € το κιλό. Κάποιες φορές θα βρούμε μικρούς λούτσους προελεύσεως Ισπανίας, που ξεχωρίζουν επειδή το χρώμα τους δεν είναι μαύρο στην ράχη όπως οι ελληνικοί.

Με τον λούτσο στην κουζίνα

Το κρέας του είναι λευκό και νόστιμο. Είναι γενικά από τα πιο άπαχα ψάρια. Το συνολικό του λίπος είναι 2,09% όταν το μπαρμπούνι έχει 7,88% και ο σαργός 4,38%. Η ιδιομορφία του είναι η βαριά μυρωδιά που έχει το αίμα του και ίσως αυτό να δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι παχύ ψάρι. Για να απομακρύνουμε την μυρωδιά, χωρίς να το βάλουμε σε μαρινάδα, μόλις καθαρίσουμε το ψάρι, το ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό και αμέσως κάνουμε ένα γρήγορο ξέπλυμα σε πολύ κρύο νερό. Δοκιμάστε τον σε ψαρόσουπες, ψητό στα κάρβουνα, κομμένο σε φέτες, παναρισμένο και τηγανισμένο, αλλά και μαγειρευτό με σάλτσες που έχουν κάποια οξύτητα, δηλαδή ντοματόσαλτσες ή λεμονάτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών