ΑΓΟΡΑ

Βιβλίο: το υποθηκοφυλακείο των συνταγών

Μια πρωτότυπη συλλογή με τα πιο εμβληματικά πιάτα της σύγχρονης εποχής.

18.05.2020
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Δημιουργίες που είδαν το φως για πρώτη φορά σε συγκεκριμένα εστιατόρια, που εισήγαγαν καινά δαιμόνια στην ιστορία της γεύσης, που έγιναν τάση, που άφησαν εποχή. Ή φαγητά ήδη γνωστά, τα οποία κάποιος ταλαντούχος σεφ αποφάσισε να ανασύρει από την κοινοτοπία, να τα τελειοποιήσει και να τα παραδώσει στο πάνθεον της υψηλής γαστρονομίας.

Οι επιμελητές αυτού του βιβλίου, γνωστοί food writers και δημοσιογράφοι γεύσης, σκανάρουν την υφήλιο, διαπερνούν τους αιώνες και συγκεντρώνουν τα πιο επιδραστικά και καινοτόμα πιάτα των τελευταίων 300 χρόνων, σε μια συλλογή ενημερωτική όσο και απολαυστική, με χαριτωμένες εικονογραφήσεις, καλογραμμένα κείμενα και μπόνους τις ίδιες τις συνταγές, ως πολύτιμα ιστορικά κειμήλια.

Οι περίφημες σφαιροποιημένες πράσινες ελιές των «αλχημιστών» αδελφών Adrià, τις οποίες σέρβιραν στο εστιατόριο El Bulli (2005)· το πόριτζ με σαλιγκάρια του Heston Blumenthal (2003)· το τιραμισού που –ποιος να το φανταζόταν;– δημιουργήθηκε μόλις το 1962 στο εστιατόριο Le Beccherie, στην πόλη Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας· η βικτωριανή πουτίγκα spotted dick του εστιατορίου Sweetings (1889), η οποία έχει εμπνεύσει μια ρομαντική επιστροφή στην αγγλική κουζίνα, παρασύροντας πολλούς διάσημους Βρετανούς σεφ· η ψητή Αλάσκα του Charles Ranhofer (1867)· το ισκεντέρ κεμπάπ (1867)· το τζελάτο του καφέ Le Procope (1686) –η αρχαιότερη συνταγή του βιβλίου– και, η νεότερη, το ολόκληρο καλκάνι ψημένο σε ανοιχτή φωτιά, στο περίφημο Brat του Λονδίνου (2018), που είχα την ευτυχία να δοκιμάσω. Όλα μαζί, ένα παράθυρο στο συλλογικό γευστικό μας ασυνείδητο.

Signature dishes that matter, εκδ. Phaidon, 2019, σελ. 448, γλώσσα: αγγλικά

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών