ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Σάμυθος – Το ταχίνι ως γκουρμέ υπερτροφή!

Όταν δοκιμάσεις το ταχίνι Σάμυθος για πρώτη φορά, τα χάνεις με την ένταση της νοστιμιά και, άθελά σου, αναρωτιέσαι: «αυτή είναι λοιπόν η γεύση του ταχινιού»;

10.04.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Σάμυθος – Το ταχίνι ως γκουρμέ υπερτροφή!

Είναι τέτοια η διαφορά του από τα ταχίνια της αγοράς που νιώθεις σαν να το δοκιμάζεις για πρώτη φορά στη ζωή σου. Γεύση γήινη, σα να γεύεσαι μαζί ξηρούς καρπούς με αρωματικό ξύλο, επίγευση μακρά που βελτιώνεται κάθε δευτερόλεπτο που περνά, άρωμα ολοζώντανο και φρέσκο. Μα τι έχουν τέλος πάντων τα ταχίνια της Σάμυθος, και διαφέρουν τόσο πολύ;

Βιολογικό ταχίνι με… ονομασία προέλευσης

Κάθε κουταλιά του ταχινιού Σάμυθος κλείνει μέσα της όλη την ιστορία του εβρίτικου σουσαμιού. Γιατί με αυτό το σπόρο φτιάχνεται, το Σουσάμι Έβρου, καταχωρημένο μάλιστα στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Είναι ένα από τα κορυφαία της παγκόσμιας αγοράς, τόσο λόγω των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, όσο και από πλευράς μοναδικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Άλλωστε η τιμή του Σουσαμιού Έβρου ήταν εδώ και αιώνες πολύ υψηλότερη από των άλλων σουσαμιών, ακριβώς για την ποιότητά του.

Κοσκίνισμα σουσαμιού για την απομάκρυνση των φύλλων.

Πώς γεννήθηκε όμως η Σάμυθος;

Όλα ξεκίνησαν από τον Θανάση Πολυζωίδη, γεωπόνο από το χωριό Βρυσικά στο Διδυμότειχο Έβρου. Στην περιοχή του, το σουσάμι καλλιεργούνταν εδώ και αμέτρητες γενιές αλλά με τα χρόνια η παραγωγή άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα ο σπόρος να κινδυνεύει να χαθεί. Ο Θανάσης Πολυζωίδης αποφάσισε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, βιολογική μάλιστα, και να ζωντανέψει ξανά αυτή την σχεδόν ξεχασμένη αγροτική παράδοση του τόπου του. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του και όλου του χωριού που στήριξε το τόλμημά του, ξεκίνησε τη συστηματική φύτευση του σπόρου στα ορεινά, αποκλειστικά βιολογικά, ιδιόκτητα κτήματα της Σάμυθος, στα Βρυσικά, όλα εντός περιοχής Δικτύου Natura.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού γίνεται μόνο χειρωνακτικά, με εντελώς φυσικές διαδικασίες από το στάδιο της φύτευσης μέχρι την τελική διάθεση, ενώ η καλλιέργεια δεν δέχεται το παραμικρό φάρμακο και χημικό λίπασμα και είναι άνυδρη. Σήμερα η Σάμυθος παράγει πιστοποιημένους βιολογικούς σπόρους σουσαμιού, με υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με την αυστηρότερη προσωπική επιτήρηση ώστε όλα να γίνονται με τρόπο που να εμποδίζει τον τραυματισμό του σπόρου και τη συνακόλουθη ποιοτική υποβάθμιση του τελικού προϊόντος. Εκτός από πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, η Σάμυθος διαθέτει πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής του σουσαμιού αλλά και του ταχινιού και είναι η μοναδική εταιρεία στο χώρο με ένδειξη απουσίας αφλατοξίνης, σαλμονέλας και γλουτένης πάνω σε κάθε συσκευασία.

Είναι δε τόσο σπάνια και ιδιαίτερη αυτή η καλλιέργεια, ώστε συχνά επισκέπτονται τα χωράφια και τη μονάδα φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, για να ακούσουν τον Θανάση Πολυζωίδη να περιγράφει όλη τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής, και για να αποκτήσουν την τεχνογνωσία του. Η Σάμυθος είναι η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στον τομέα παραγωγής βιολογικού σουσαμιού και βιολογικού ταχινιού, ποικιλίας Έβρου, που διαθέτει custom made μηχανήματα και εξοπλισμό για ολόκληρη τη διαδικασία της καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Ο γεωπόνος και εμπνευστής της Σάμυθος, Θανάσης Πολυζωίδης, ανάμεσα σε δεμάτια από τα σπάνια σουσάμια του, στα Βρυσικά Διδευμότειχου.

Μια σπουδαία υπερτροφή με σπάνια νοστιμιά

Μόνο, όμως, όταν δοκιμάσεις όλη τη γκάμα των προϊόντων της Σάμυθος, ιδιαίτερα τα ταχίνια της, αντιλαμβάνεσαι τη σπανιότητά τους: Βιολογικό Ταχίνι Ολικής Άλεσης Άθερμο Ωμό, Βιολογικό Ταχίνι Ολικής Άλεσης Ψυχρής Έκθλιψης, Βιολογικό Ταχίνι Ολικής Άλεσης με Βιολογικό Μέλι και Βιολογικά Μπαχαρικά και Βιολογικό Ταχίνι με Μαύρο Σκόρδο. Σημειώστε εδώ ότι η Σάμυθος είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει ωμό ταχίνι από τη συγκεκριμένη ποικιλία σουσαμιού, γι’ αυτό και είναι το μοναδικό ταχίνι που, όταν η συσκευασία του ανοιχτεί, θα πρέπει να μπει στο ψυγείο, αφού είναι πραγματικά ωμό!
Στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τα ταχίνια της Σάμυθος έχουν αναρίθμητες χρήσεις: σε χούμους ραντισμένο στο τέλος με λίγο ελαιόλαδο, σε αλείμματα για σάντουιτς ιδιαίτερα για παιδιά, σε γλυκιές και αλμυρές κρέπες, στο δέσιμο μιας σούπας, σε σάλτσες για κρέας ή για σαλάτες, σε μείγματα για σπιτικά κέικ, μπισκότα ή βάσεις τάρτας, σε όλα τα σοκολατογλυκίσματα. Η εκπληκτική γεύση, η ποιότητα και η υψηλή διατροφική τους αξία χάρισε στη Σάμυθος πλήθος βραβείων, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου το 2019, στην κατηγορία Διατήρησης Βιοποικιλότητας. Ακόμη και στη συσκευασία τους έχει δοθεί τεράστια σημασία, αφού η εμφάνιση σε κάθε βαζάκι ταχίνι Σάμυθος θυμίζει ακριβό καλλυντικό.
Για όσους ακολουθούν διατροφή χορτοφαγική ή vegan, τα ταχίνια Σάμυθος αναβαθμίζουν θεαματικά τα πιάτα, αλμυρά και γλυκά, παρέχοντας παράλληλα ένα πλήθος από θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι υπερβολή να πεις ότι τα ταχίνια της Σάμυθος είναι μια από τις πιο λαχταριστές υπερτροφές, για κάθε ηλικία.
Κυρίως όμως είναι προϊόντα που απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να τρέφονται ενσυνείδητα, δηλαδή να έχουν πλήρη κατανόηση του τι τρώνε και πώς. Ο σεβασμός προς το φαγητό είναι μια προσέγγιση που μας βοηθά να αποκτήσουμε τον έλεγχο των διατροφικών μας συνηθειών και να αφήσουμε πίσω κακές πρακτικές για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον. Η Σάμυθος, κάνει καθημερινό βίωμα αυτή την φιλοσοφία, με το μεγαλύτερο σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όταν αυτή η φιλοσοφία συνδυάζεται και με κορυφαίες γευστικές απολαύσεις, τότε έχουμε στα χέρια μας ένα προϊόν ανεκτίμητης αξίας!

 

Τηλ. παραγωγού 25510-80.487, 6979-339.248 – www.samythos.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών