ΑΓΟΡΑ

Τα αχλάδια έχουν εποχή

Μπορεί οι παιδίατροι να συστήνουν η φρουτόκρεμα των μωρών να περιέχει, μεταξύ άλλων, αχλάδι, και μάλιστα βιολογικό, αλλά ποια εποχή ακριβώς;

15.10.2018| Updated: 15.09.2022
Φωτογραφίες: Shutterstock
Τα αχλάδια έχουν εποχή

Το αχλάδι είναι ένα φρούτο που ωριμάζει τέλος καλοκαιριού. Η πολύ ιδιαίτερη και ζουμερή σάρκα του το έχει κάνει ένα αγαπημένο φρούτο όχι μόνο στους μεγάλους, αλλά και στα μικρά παιδιά. Κουράζεται κάποιος να απαριθμήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει: πλήθος αντιοξειδωτικών, βιταμινών, άφθονη ενέργεια από τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, πολλαπλή αντιφλεγμονώδη δράση και πολλά, πολλά άλλα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν «δώρο των θεών». Αυτό το δώρο έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να ευδοκιμεί στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές, επειδή έχουμε το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργειά του. Είναι φυλλοβόλο δέντρο που χρειάζεται από τη μια μεριά αρκετές ώρες ψύχους, ώστε να μπορεί να καρποδέσει, και από την άλλη ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, ώστε οι καρποί να γίνουν καλής ποιότητας. Έχει υψηλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα, φτάνοντας έως τους εννέα με δέκα μήνες.

Για να διατηρηθούν τα αχλάδια, χρειάζεται να συγκομιστούν άγουρα, καθώς μέσα στο ψυγείο γίνεται αργή ωρίμαση. Είναι από τα λίγα είδη που εξάγουμε, παρότι οι περισσότερες χώρες προτιμούν τα κίτρινα αχλάδια και όχι τα πράσινα. Καλλιεργούμε πολλές ποικιλίες, ξεκινώντας από τις κοντούλες τον Ιούνιο, αμέσως μετά τα Cosia και Santa Maria, αλλά τα περισσότερα είναι Κρυστάλλια από τις αρχές έως το τέλος Αυγούστου. Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει τελευταία και το Abate fetel, λόγω της υψηλής διατηρησιμότητάς του και της ανθεκτικής επιδερμίδας του, που δεν σημαδεύεται εύκολα. Πρόσφατα έχουν φυτευτεί και αρκετά Sissy, λόγω της ιδιαίτερης ανθεκτικότητας που έχουν σε μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές.

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η προσβολή τους από έντομα. Τα αχλάδια ωριμάζουν στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε τα αγριόχορτα έχουν ξεραθεί και δεν υπάρχουν χυμοί για να τραφούν τα έντομα. Έτσι αυτά ορμάνε να κατασπαράξουν τη ζουμερή σάρκα των αχλαδιών.

Ένα άλλο λεπτό σημείο ως προς το αχλάδι είναι η εποχικότητα. Μπορεί οι παιδίατροι να συστήνουν η φρουτόκρεμα των μωρών να περιέχει, μεταξύ άλλων, αχλάδι, και μάλιστα βιολογικό, αλλά ποια εποχή ακριβώς; Με δεδομένο ότι η συγκομιδή γίνεται τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι, αν αγοράσουμε τον Απρίλιο, αυτά θα είναι υπερβολικά παλιάς συγκομιδής ή, εναλλακτικά, νότιου ημισφαιρίου. Και ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ τι από τα δύο είναι… χειρότερο!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών