Κάθε Σάββατο πρωί η ίδια ερώτηση. Τι να ψωνίσω για να μαγειρέψω την Κυριακή; Κάτι ωραίο, εντυπωσιακό και πρωτότυπο; Να μη χρειάζεται μια περιουσία στα υλικά ούτε και πάρα πολλές ώρες μαγειρέματος. Ιδού οι 5 συνταγές από το αρχείο του Γαστρονόμου που απάντησαν με επιτυχία σε όλα τα παραπάνω.

Με τη Ντόροθυ είμαστε φίλες από το 1ο έτος του πανεπιστημίου, όταν σπουδάζαμε και οι 2 στη Θεσσαλονίκη, μακριά από το σπίτι μας. Τότε ήταν που αρχίσαμε να εξερευνούμε μαζί τις μαγειρικές μας ικανότητες. Όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα και αρχίσαμε να δουλεύουμε και οι 2, αναπολούσαμε τις ράθυμες, ανέμελες φοιτητικές μέρες και έτσι δώσαμε έναν όρκο: κάθε Κυριακή θα υποκρινόμασταν ότι αυτή είναι μια μέρα σαν εκείνες παλιά, χωρίς υποχρεώσεις, ραντεβού, deadlines, κτλ. Θα μπαίναμε στην κουζίνα, θα μαγειρεύαμε, θα τρώγαμε, μετά βόλτα, καφέ. Εναλλάξ μία Κυριακή στο σπίτι το δικό μου και την επόμενη στο δικό της. Υπήρχε μια πρόκληση όμως. Ο οικοδεσπότης έπρεπε να έχει διαλέξει συνταγή που δεν είχαμε ξανακάνει και να προμηθευτεί τα υλικά. Τα παρακάτω είναι οι καλύτερες γευστικές προτάσεις που συνόδευσαν αυτές τις ανέμελες Κυριακές.

Κατσαρολάτο γιουβέτσι με κοτόπουλο, σπανάκι και μυρωδικά

Ένα πραγματικά εύκολο φαγητό, το μόνο χρονοβόρο ήταν να καθαρίσουμε το σπανάκι και τα μυρώνια. Επίσης, αρκετά ελαφρύ, όποτε δεν νιώσαμε καθόλου τύψεις για το παγωτό σοκολάτα που ακολούθησε.

Λαζάνια με κιμά κοτόπουλου και ελαφριά κρούστα τυριού

Παραλείψαμε το σκόρδο, καθώς καμιά από τις 2 μας δεν είναι φαν, βάλαμε μπούκοβο αντί για πιπεριά τσίλι και προσθέσαμε και λίγο παρμεζάνα στο πασπάλισμα. Το φαγητό βγήκε ζουμερό, η επικάλυψη αφράτη και το ταψί είχε αδειάσει μέχρι το βράδυ…

Μπριζόλες με κρούστα πιπεριών και σπιτικά πατατάκια

Εγώ ανέλαβα τα πατατάκια και η Ντόροθυ τις μπριζόλες. Ίσως το ωραιότερο κυριακάτικο γεύμα που μαγειρέψαμε μαζί. Έχει λίγο κόπο παραπάνω, να κοπανίσεις τους κόκκους πιπεριών, να τηγανίσεις σε 2 δόσεις τα πατατάκια αλλά άξιζε όλη τη φασαρία.

Καλαμαράκια «γεμιστά» με αρωματικά, ψητά στο φούρνο με πατάτες

Τόσο μυρωδάτο αυτό το φαγητό, ευωδίασε το σπίτι. Διπλασιάσαμε το κουκουνάρι στη γέμιση για να είναι πιο τραγανή, αντικαταστήσαμε το δυόσμο που δεν συμπαθούμε με μυρώνια και απολαύσαμε ένα μαλακό καλαμάρι με μια πεντανόστιμη γέμιση.

Σερραϊκό μπορτς χωρίς παντζάρι

Ξεκινήσαμε την προετοιμασία με το πλύσιμο και το κόψιμο των λαχανικών. Αφού είχε περάσει μισή ώρα και δεν είχαμε τελειώσει ακόμα (υπολογίστε ότι εγώ είμαι γενικά υπερβολικά σχολαστική στο πλύσιμο) αποφασίσαμε και οι 2 να χρησιμοποιήσουμε χύτρα. Το κόλπο με τη λιωμένη πατάτα στη σάλτσα ντομάτας είναι που δένει το όλον και το κάνει να μην είναι ούτε σούπα ακριβώς ούτε κοκκινιστό. Εξαιρετικό φαγητό, το διαλέξαμε για μια πολύ κρύα μέρα, η οποία μέχρι το βράδυ είχε και χιόνι!

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών