Η ελληνική μαγειρική είναι το μεγάλο μας όπλο.

Ήρθαν λοιπόν και φέτος οι τουρίστες. Και φεύγουν σιγά σιγά. Εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν (όσοι μετείχαν) του ελληνικού πολιτισμού. Κοινώνησαν το κρασί μας και ξεδίψασαν. Χόρτασαν με το σώμα των γαστρονομικών μας κεκτημένων. Ήταν πολλοί αυτοί που πήραν μαζί τους (όσοι πήραν) γευστικές μνήμες. Πάρα πολλοί. Και θα μπορούσαν χρόνο με τον χρόνο να γίνονται και περισσότεροι. Από εμάς εξαρτάται.

Θα ξανάρθουν. Έχουμε μια όμορφη χώρα. Και θα απολαύσουν ό,τι τους προσφέρουμε.

Στο μεσοδιάστημα ας κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε εκεί πίσω στις μακρινές τους πατρίδες να βρουν κάτι από τη νοστιμιά που βρήκαν στην Αθήνα, στις πόλεις και στα χωριά, στις παραλίες και στα νησιά των διακοπών τους.

Η ελληνική μαγειρική είναι το μεγάλο μας όπλο. Παραμένει χρόνια «παρά πόδας». Αργεί λίγο να αναδειχθεί, όμως η ώρα της θα έρθει. Θα περάσει πρώτα από τη βάσανο της συλλογικής προσπάθειας. Να μάθουν μάγειρες, παραγωγοί, πολιτικοί και γραφιάδες να συνεργάζονται, όχι μόνο για να βγει μια εκδήλωση, αλλά σε βάθος χρόνου, σε ευρύ θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Αρχές καλοκαιριού προσκληθήκαμε από τον ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου να συμμετάσχουμε σε γαστρονομική εκδήλωση στις Βρυξέλλες με τίτλο «Η Ελλάδα στο πιάτο». Εστιάτορες και μάγειρες εκτός Ελλάδος έχουν εντοπίσει στην παράμετρο «υλικά» ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Με τα υλικά λοιπόν έγινε μια αρχή. Οι προσκεκλημένοι μάγειρες από τον Βόλο, την Κρήτη και τις Βρυξέλλες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν σε αυτή την πρώτη φάση υλικά του ελληνικού σπιτιού, όπως ο τραχανάς, η φάβα, ο ταραμάς, το φύλλο. Με αυτά δημιούργησαν κάποιες σύγχρονες παρασκευές. Ο Μιχάλης Χάσικος, ο Γρηγόρης Χέλμης, η Αντιγόνη Παπαβασιλείου και ο εμπνευστής της ιδέας Μάνος Μακρυγιαννάκης ανέδειξαν την εκδήλωση σε ένα κονσέρτο πρωτόγνωρων γεύσεων. Στόχος τους ήταν να γνωστοποιήσουν το επίπεδο της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής, πέρα από τα στερεότυπα, σε ένα κοινό καλλιεργημένο, όπως αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης αποτυπώθηκε στο πέρα από κάθε προσδοκία πλήθος της συμμετοχής, στα άδεια πιάτα και στα χαμόγελα ευχαρίστησης προσκεκλημένων και διοργανωτών.

Η ιδέα ανάδειξης υλικών και προϊόντων, σωστή. Μένει να βρεθεί τρόπος να φτάνουν στις αγορές του εξωτερικού σε τιμές ανταγωνιστικές.

Κρατώ το πάθος των εμπνευστών για Ελλάδα και μαγειρική. Την υπόσχεση ότι αυτό θα επαναληφθεί σε χώρο ανοιχτό, με καλά επεξεργασμένη δομή, με το μήνυμα σαφές, τον μύθο καλά δουλεμένο. Με προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και συλλογική δουλειά.

Το ελληνικό εστιατόριο στο εξωτερικό είναι μεγάλη υπόθεση. Καιρός να θέσουμε όρους, προδιαγραφές και πλαίσιο. Η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι ο πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού και πρεσβείες του ένα δίκτυο πιστοποιημένων εστιατορίων ανά τον κόσμο.

*Ο τίτλος είναι βασισμένος σε μια ιδέα του Γιώργου Ριζόπουλου (τ. εστιάτορα).

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών