...στο ίδιο μπάρκο, στο ίδιο όνειρο ταξιδευτές.

Σήμερα τα νησιά του Αιγαίου ταξιδεύουν στο ίδιο όνειρο, με τα ίδια τοπικά προϊόντα στο αμπάρι, παρεμφερείς τεχνικές και συνταγές, και την πυξίδα καρφωμένη σε ιδιαίτερα γευστικά πεδία. Η μαγειρική καθημερινότητα τα αναδεικνύει, όλα μαζί και το καθένα χωριστά, σε γευστικό οχυρό. Με τα λιμάνια διαθέσιμα και στόχους κοινούς, ήταν θέμα χρόνου να πάρει οργανωμένη μορφή η διαφύλαξη και διαχείριση της γευστικής τους ταυτότητας. Το κοινό ανταποκρίθηκε έως τώρα θετικά, καθώς τύχη αγαθή έφερε στη Σαντορίνη μια φωτισμένη ομάδα και στη Μύκονο δυναμικές μονάδες εστίασης. Το οινογαστρονομικό παράδειγμα της Σαντορίνης, το Taste of Mykonos, το Food Paths της Τήνου, η προσπάθεια της Ανδρου, το Φεστιβάλ Τσελεμεντέ της Σίφνου, το Aegean Cuisine των Επιμελητηρίων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου δείχνουν τοπικές, είναι όμως ευρύτερες προσπάθειες που εντάσσονται στον ίδιο γευστικό χάρτη. 

Η διατήρηση του αέρα ελληνικότητας και το ιδιαίτερο νησιωτικό και κοσμοπολίτικο άρωμα στην παρεχόμενη εστίαση υποστηρίζονται μέσα από ένα δίκτυο πιστοποιημένων παραγωγών και εστιατόρων. Η δικτύωση προχωρά με όρους ποιότητας και τοπικότητας, με κεντρική επιλογή να μπουν τα τοπικά προϊόντα στις επιχειρήσεις εστίασης και να διατηρηθεί ζωντανός ο διατροφικός πλούτος των νησιών. Το Aegean Cuisine είναι φορέας αυτού του δικτύου. Στο κυκλαδίτικο τμήμα του συντάχθηκε πρόσφατα μια γευστική χάρτα, ένα μανιφέστο. Με αυτό ορίζεται για τους επισκέπτες το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τα νησιά. Περιγράφεται ποιητικά και ένθερμα ό,τι καθόρισε και καθορίζει τη γευστική τους ταυτότητα. Το Μανιφέστο της Κυκλαδίτικης Κουζίνας είναι μια χούφτα λέξεις. 

Στόχο έχει να δώσει νόημα στην παράδοση και πολιτισμικό πλαίσιο στο αύριο της νησιωτικής μαγειρικής. Μιλάει για επαγγελματική αλληλεγγύη και διατροφική ηθική. Πατάει γερά στο παρελθόν για να δώσει νόημα στο μέλλον. Και όπως αναφέρει στην ακροτελεύτια παράγραφο: «[…]Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, από νησί σε νησί, στον ενιαίο γαστρονομικό προορισμό των Κυκλάδων, με τις κεραίες τεντωμένες, ανοικτές στο καινούργιο, με σεβασμό στην παράδοση, στη συλλογική μνήμη, στην ποιότητα, την εποχικότητα και τη διατροφική ηθική. Ας αναζητήσουμε σύγχρονες και ισορροπημένες συνθέσεις στη νόστιμη ραχοκοκαλιά της κυκλαδίτικης κουζίνας, για να χαιρόμαστε τα καλά της μαζί με τους ξένους και τους Ελληνες επισκέπτες των νησιών μας».

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών