Τώρα που φεύγει ο χειμώνας,πρασινίζει η φύση και ανθίζουν οι αμυγδαλιές, ελάτε μαζί μας, ακολουθήστε μας, πάμε να μαζέψουμε χόρτα. Μια εικόνα που τείνει να ξεχαστεί και τη συναντάμε ακόμη και στην επαρχία σπάνια. Παλαιότερα, μόλις έλιωναν τα χιόνια και σταματούσαν οι βροχές, με την πρώτη εμφάνιση των χόρτων, έβγαιναν οι νοικοκυρές σε κήπους και χωράφια να μαζέψουν για το μαγείρεμα. Λάπαθα, μάραθα, μολόχες, οβριές, ρεπανίδες, ζοχούς, παπαρούνες, μυρώνια, ραδίκια, καυκαλήθρες, αγριόσκορδα, σπαράγγια, ακόμη και το περδικονύχι, που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος το λένε καλόγηρο.

Χόρτα παράξενα, χόρτα ιδιόμορφα, χόρτα παρεξηγημένα, χόρτα άγνωστα πλέον σε εμάς, με πολλές ιδιότητες, ακόμη και φαρμακευτικές. Το αγριοράδικο, με την επιστημονική ονομασία «τάραξον», είναι ισχυρό διουρητικό, μειώνει την ποσότητα των υγρών στο σώμα, αλλά παράλληλα αυξάνει το κάλιο στον οργανισμό μας σε αντίθεση με πολλά διουρητικά φάρμακα τα οποία, απομακρύνοντας τα υγρά, συμπαρασύρουν και το κάλιο. Οι σοφές γιαγιάδες μας γνώριζαν όλα αυτά τα χόρτα και τα ξεχώριζαν σε κατηγορίες. Δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν επιστημονικά, όμως γνώριζαν την αξία τους και έκαναν συνδυασμούς την ώρα της συλλογής, ανάλογα με τον προορισμό των χόρτων, εάν για παράδειγμα προορίζονταν για φαγητό ή για πίτες ή για φαρμακευτική ανάγκη. Μαζεύοντας τσουκνίδες, γνώριζαν ότι μπορούσαν να τις κάνουν τσιγαριστές, συλλέγοντας μαζί αγριόπρασα και μάραθα είχαν τα υλικά για την τσουκνιδόπιτα. Σκόρδα, σπαράγγια, λίγα μυρώνια και ελάχιστες ξινήθρες μαζί με αυγά μάς κάνουν τις ομελέτες καταπληκτικές!

Ρωτήστε τις γιαγιάδες, ακουλουθήστε τες για να δείτε πώς μαζεύουν χόρτα, μη χαθεί αυτή η πολύτιμη γνώση. Και όσοι μένετε στις πόλεις, στη λαϊκή της περιοχής σας, βρείτε τους πράσινους πάγκους, τις προκομμένες χορταρούδες και «μαζέψτε» χόρτα από εκεί. Ζητήστε, ρωτήστε, η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά.

Χόρτα εαρινά, τσιγαριστά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT