«Εγώ θα βάλω το νερό, 4 κούπες, και εσύ τον τραχανά, 8 κουταλιές. Θα βάλεις και λίγο αλάτι και σε 10 λεπτά θα φάμε μαζί αυτό που μαγειρέψαμε». Σε λίγο, αχνιστά μπολ με μια απαλή κρέμα ήταν στο τραπέζι. Θα ήμουν γύρω στα πέντε, ο τραχανάς ήταν η πρώτη μου συνταγή και ο δάσκαλος και συνδαιτυμόνας μου ήταν ο παππούς μου. Για μας, όπου τραχανάς, βλέπε ξινός, αλευρένιος. Φίνα γεύση, λεπτό άρωμα. Ακόμα έτσι τον κάνω και οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται ελαφρώς σαν ιεροσυλία και κυρίως τα διάφορα …ότο, κριθαρότο, τραχανότο κ.ά., που γίνονται μόδα και τα πληρώνεις σαν αστακό. Σημειώνω: Δεν τον προσθέτω στις πίτες (απλώς φροντίζω να στραγγίξω καλά τα χόρτα) και δεν τον βάζω παντού σαν τον μαϊντανό, σε κεφτέδες, σε τηγανίτες κ.λπ.

2 κούπες νερό, ελάχιστο αλάτι, 4 κουταλιές τραχανάς. Η δόση του πρωινού για δύο! Και μετά, στη ζεστή κρέμα 2 κουταλιές ταχίνι και 2 κουταλιές μέλι. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το ταχίνι και πασπαλίζεις με κανέλα. Προσθέτουμε ό,τι θέλουμε ή μάλλον ό,τι έχει στην τσέπη του ο παππούς. Καρύδια, φουντούκια, σύκα· αυτή δεν ήταν τσέπη, αλλά το τσαντάκι του Sport Billy. (Πολύ αργότερα έμαθα ότι τη μαγική του τσέπη την έραβε ειδικά η γιαγιά για να χωράει τα καλούδια από τον κήπο του.)

4 κούπες νερό, ελάχιστο αλάτι, 8 κουταλιές τραχανάς. Η δόση του μεσημεριανού! Και μετά, στη ζεστή κρέμα, συκωτάκια πουλιών μαγειρεμένα σε κρασί μαζί με μπούκοβο.

4 κούπες νερό, ελάχιστο αλάτι, 8 κουταλιές τραχανάς. Η δόση του βραδινού! Και μετά, στη ζεστή κρέμα, θρυμματισμένη φέτα ή βουτυράτο κασέρι ή ένα αυγό ποσέ.

1 κούπα νερό, ελάχιστο αλάτι, 2 κουταλιές τραχανάς. Η δόση του πρωινού για έναν!
Ξανάφτιαξα πια, όταν η δόση έγινε για τέσσερις.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών