Περίπου 50 παραδοσιακά γαλλικά τυριά έχουν πάψει να παράγονται τα τελευταία 40 χρόνια. Kαι το ερώτημα είναι αν την τύχη τους θα ακολουθήσουν και άλλα…

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο βρετανικός Ιndependent, μόνο το 10% των τυριών που καταναλώνονται στη Γαλλία σήμερα έχουν παρασκευαστεί από μη παστεριωμένο γάλα – η παραγωγή τυριών από μη παστεριωμένο γάλα δίνει προϊόντα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν όλοι οι μικροοργανισμοί που συντελούν στην ωρίμαση του τυριού μετά το πήξιμο. Ομως, για λόγους δημόσιας υγείας έχει επιβληθεί η παστερίωση όταν το προϊόν πρόκειται να βγει στην αγορά. Ακόμη και τυριά που έχουν πιστοποίηση ΠΟΠ παράγονται πλέον μαζικά με παστεριωμένο γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Γαλακτοπαραγωγοί που θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός τη μαζική παραγωγή αλλά και τη νομοθεσία Ε.Ε. και Γαλλίας για την υγιεινή τροφίμων βρήκαν υπερασπιστή στο πρόσωπο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου.

Ο Κάρολος, που βρέθηκε στο Παρίσι για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο πλαίσιο βράβευσής του εξέφρασε τους φόβους του για το μέλλον των παραδοσιακών γαλλικών τυριών. «Η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας», είπε, «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να ταυτιστούμε με τόπους και περιοχές που αγαπάμε». «Σε ένα αποστειρωμένο και γενετικά τροποποιημένο μέλλον, πόσες ελπίδες υπάρχουν για το παλιομοδίτικο Fourme d’ Ambert, το “άσχημο” Gruyere de Compte ή το… δύσoσμο Pont L’ Eveque», συνέχισε ο πρίγκιπας της Ουαλίας. «Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά ένα μεγάλο μέρος όλου αυτού του θαυμαστού οικοδομήματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού στηρίζεται στην ιδιοφυΐα και την επιδεξιότητα των ανθρώπων που παράγουν τόσο μοναδικά προϊόντα».

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών