Πεντανόστιμο και εύκολο, το δημοφιλέστερο πολωνέζικο πιάτο σερβίρεται παραδοσιακά μέσα σε καρβέλι από το οποίο έχουν αδειάσει την ψίχα.

Ε ίναι δύσκολο να πιστέψεις πως η Βαρσοβία πριν από σχεδόν 70 χρόνια είχε σβήσει από τον χάρτη. Και αυτό γιατί ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, το 1945 έδωσε εντολή να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και η πόλη να ισοπεδωθεί. Μετά το τέλος του πολέμου, η Παλιά Πόλη ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή, με βάση φωτογραφίες και παλιά σχέδια. Έτσι αποκαταστάθηκαν τα πιο σημαντικά μνημεία και σήμερα η Παλιά Πόλη (Stare Miasto), με τα χαρακτηριστικά κτίρια με τις ζωγραφισμένες όψεις, έχει ανακτήσει την παλιά της γοητεία. Η κεντρική πλατεία Rynek Starego Miasto, ανάμεσα στον ποταμό Βιστούλα και το βασιλικό κάστρο, είναι γεμάτη καφέ και εστιατόρια, και αποτελεί το κέντρο της Βαρσοβίας. Είναι μια ζωντανή πόλη, που συνδυάζει την παράδοση με το σύγχρονο design, τη μουσική, τα υπέροχα καφέ και τις γκουρμέ γεύσεις.

Λόγω κλιματικών συνθηκών, η πολωνική κουζίνα δεν φημίζεται για την ελαφράδα της, όμως είναι συναρπαστική, καθώς διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία και έχει ιστορία άνω των χιλίων χρόνων. Χαρακτηριστικά είναι τα πιερόγκι (pierogi), κάτι σαν ραβιόλια, τα οποία γεμίζονται με κρέας, ξινολάχανο, μανιτάρια, πατάτα και συνοδεύονται με μια υπέροχη ξινή κρέμα (smetana). Όμως το πιο γνωστό φαγητό της Πολωνίας είναι το μπίγκος, που το ονομάζουν και «γιαχνί του κυνηγού».

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών